Iberos del Ebro

Aquest volum recull les intervencions presentades en el II Congrés Internacional “Iberos del Ebro”, que va tenir lloc a Alcanyís i Tivissa del 16 al 19 de novembre del 2011, organitzat pel Govern d’Aragó, la Diputació de Terol i el Consorci Patrimoni Ibèric d’Aragó, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcanyís i l’Ajuntament de Tivissa, la Universitat de Saragossa, la Universitat de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Va comptar amb el finançament del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Taller de Arqueología de Alcañiz, els grups Leader Adibama, Bajo Aragón-Matarraña i Cedemar, i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Aquest congrés va néixer de la necessitat d’analitzar els resultats obtinguts de les intervencions realitzades al territori de la conca de l’Ebre durant els deu anys transcorreguts des de la celebració del congrés de Tivissa “Ibers a l’Ebre”, el novembre de 2001. Els organitzadors van prioritzar obtenir una perspectiva global sobre cada un dels temes tractats per damunt de les visions particulars, i van encarregar ponències conjuntes segons la temàtica i cronologia, que obligaven al diàleg i al consens en cada cas. També es van tenir en compte les particularitats de cada territori. El congrés es va completar amb la presentació d’una quinzena de pòsters, que també han estat recollits en aquest volum.

L’obra ha estat editada per Maria Carme Belarte, José Antonio Benavente, Luis Fatás, Jordi Diloli, Pierre Moret i Jaume Noguera, organitzadors del col·loqui. Hi han contribuït Joan Alberich, Neus Arquer, David Asensio, José Ramón Balagué, Raúl Balsera, Amparo Barrachina, David Bea, Manuel Bea, Maria Carme Belarte, Alfredo Blanco, José Antonio Benavente, Jesús Bermejo, Francisco Burillo, Sebastià Cabanes, Joan Canela, Susana Catalán, Eduardo Diez de Pinos, Jordi Diloli, Javier Fanlo, Luis Fatás, Ramon Ferré, Antonio Ferreruela, María de las Mercedes Fuentes, Ignasi Garcés, David Garcia i Rubert, Margarida Genera, Alexis Gorgues, Raimon Graells, Fernando Guarch, Francisco J. Hernández, Rafel Jornet, Francisco Marco, Santiago Martínez, Salvador Melguizo, José Antonio Mínguez, Maite Miró, Isabel Moreno, Pierre Moret, Jaume Noguera, Arturo Oliver, Pau Olmos, Fernando Pérez-Lambán, Núria Rafel, José Ignacio Royo, Coline Ruiz, Joan Sanmartí, Joan Santacana, Samuel Sardà, Ignacio Simón, Anna Viciach, Jordi Vilà i David Vizcaíno.

Per a més informació, llegiu l’entrevista a la Dra. M. Carme Belarte: “Hem fet una síntesi i posada al dia de la recerca en món ibèric a l’Ebre”