Integración de datos paleoambientales y arqueológicos para la interpretación de las interacciones climaticosocioambientales en una cuenca del nordeste peninsular durante el holoceno: II. Datos arqueológicos (InterAmbAr)

Excavacions del 2012 al tancat del neolític final d'Aigols Podrits (Queralbs)
Investigador/s principal/s: Josep Maria Palet (ICAC).
Investigador/s participant/s: Arnau Garcia (ICAC), Itxaso Euba (GIAP-ICAC), Hèctor Orengo (University of Nottingham, GIAP-ICAC), Marta Flórez (Université Blaise Pascal (Clermont II), GIAP-ICAC), Arnau Trullén (GIAP-ICAC), Marina Picazo (UPF), Christine Rendu (FRAMESPA-Tolouse-Le Mirail), Carlotta Franceschelli (CHEC Blaise Pascal), Ramon Julià (IJA-CSIC), Santiago Riera (SERP-UB), Ana Ejarque (Northern Arizona University, GIAP-ICAC).
Investigador/s col·laborador/s: Marta Sancho (UB), Francesc Busquets (ATICS), James McGlade (UPF), Núria Torras (UPF).
Dates: 01/11/2008 - 31/12/2012

El projecte InterAmbAr, coordinat amb el subprojecte I+D de Paleoambient del CSIC dirigit per R. Julià (IJA-CSIC) i S. Riera del (SERP-UB), té com a objectiu estudiar les interaccions entre les societats i els canvis climàtics i ambientals al llarg dels darrers 6.000 anys, a escala de conca, a l’extrem nord-est de Catalunya. Es planteja una aproximació a partir de l’anàlisi microregional en alta resolució de casos d’estudi distribuïts en un transsecte altitudinal entre l’alta muntanya pirinenca (2.800 m) i la zona litoral. Aquesta aproximació espacial constitueix un nou enfocament i és bàsica en la comprensió de les interaccions socioambientals; permet determinar el caràcter local-regional dels canvis paleoambientals i analitzar les interconnexions entre sistemes a nivell de conca, en relació amb el poblament rural, els usos del sòl, l’explotació dels recursos, la formació de medis antropitzats (paisatges culturals), etc. El projecte es basa en una aproximació multidisciplinària amb la integració de dades paleoambientals, arqueològiques i històriques. Es planteja l’anàlisi de tres finestres altitudinals: la plana litoral de l’Alt Empordà (entre Peralada i Roses), el peu de mont pirinenc (zona de la Jonquera-serra de l’Albera) (100-400 m) i sectors altitudinals del Pirineu a la capçalera del Ter (Núria-Coma de Vaca-Vallter-Setcases) (2.000-2.600 m).

COMPARTEIX: