Pablo Varona Rubio

Investigador adscrit predoctoral (R1), Àrea de recerca.
Membre, Equip de recerca: Arqueometria i Produccions Artístiques (ArPA).
Codi ORCID: 0000-0002-7814-5707
pvarona@icac.cat
Breu currículum

(Barcelona, 1992) Graduat en arqueologia per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2015. Prèviament, l’any 2013, realitzà una estada internacional  becada a la University of California, Riverside (Estats Units). Realitzà el màster interuniversitari en arqueologia clàssica de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i la Universitat Autònoma de Barcelona entre 2015 i 2017, durant el qual rebé una Beca d’Iniciació a la Recerca (BIR) per tal de desenvolupar el Treball Final de Màster en col·laboració amb el grup d’investigació en Arqueometria i Produccions Artístiques (ArPA). El seu TFM, dirigit per la dra. Diana Gorostidi (URV-ICAC), portà per títol “Corpus Prosopographicum Tarraconense: una proposta metodològica” i consistí en l’elaboració d’un catàleg prosopogràfic dels individus registrats a l’epigrafia tarraconense tardo-republicana i juli-clàudia, del qual s’han derivat diverses comunicacions a congressos.

A finals de 2017 va ser acceptat a l’ICAC com a investigador predoctoral adscrit i des d’aleshores segueix una línia d’investigació en epigrafia, prosopografia i estudis de gènere, alhora que preprara el seu projecte de tesi doctoral, que aspira a completar el Corpus Prosopographicum Tarraconense amb els individus del període flavi i posteriors.

Ha col·laborat amb projectes d’investigació i intervenció arqueològica a jaciments com la ciutat romana de Pollentia (Alcúdia, Balears), el jaciment ibèric de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès, Barcelona) o les diverses intervencions del projecte arqueològic de la catedral de Tarragona (ICAC – Ajuntament de Tarragona i Arquebisbat de Tarragona). Així mateix, ha estat becari de la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC i del Museu Bíblic Tarraconense (MBT), alhora que participa en reconstrucció històrica a grups com l’Associació Cultural Sant Fructuós o Némesis.