Pablo Varona Rubio

Investigador adscrit predoctoral (R1), Àrea de recerca.
Membre, Equip de recerca: Arqueometria i Produccions Artístiques (ArPA).
Codi ORCID: 0000-0002-7814-5707
pvarona@icac.cat
Breu currículum

(Barcelona, 1992) Graduat en arqueologia per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2015. Prèviament, l’any 2013, realitzà una estada internacional  becada a la University of California, Riverside (Estats Units). Realitzà el màster interuniversitari en arqueologia clàssica de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i la Universitat Autònoma de Barcelona entre 2015 i 2017, durant el qual rebé una Beca d’Iniciació a la Recerca (BIR) per tal de desenvolupar el Treball Final de Màster en col·laboració amb el grup d’investigació en Arqueometria i Produccions Artístiques (ArPA). El seu TFM, dirigit per la dra. Diana Gorostidi (URV-ICAC), portà per títol “Corpus Prosopographicum Tarraconense: una proposta metodològica” i consistí en l’elaboració d’un catàleg prosopogràfic dels individus registrats a l’epigrafia tarraconense tardo-republicana i juli-clàudia, del qual s’han derivat diverses comunicacions i publicacions.

A finals de 2017 va ser acceptat a l’ICAC com a investigador predoctoral adscrit on es centra en aspectes d’epigrafia i història de gènere dins el Grup d’Investigació en Arqueometria i Produccions Artístiques (ArPA). Després de completar el màster de professorat a la Universitat de València, l’any 2019 va rebre una beca doctoral de l’Università degli Studi di Perugia (Itàlia) per dur a terme una tesi sobre els rols socials femenins a les ciutats romanes de la Valle Umbra (prov. de Perugia) dirigida pel professor Gian Luca Grassigli.

Ha col·laborat amb diversos projectes arqueològics, entre els quals intervencions a Alcúdia, Mallorca (ciutat romana de Pollentia, UB-ULL-UIB-UPortland), Cerdanyola del Vallès (assentament ibèric de Ca n’Oliver, UAB), Tarragona (Projecte Catedral, ICAC-URV-MBT) i Collemancio di Cannara, Úmbria (ciutat romana d’Urvinum Hortense, UniPG). Així mateix, ha estat becari de la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC i del Museu Bíblic Tarraconense (MBT), alhora que participa en reconstrucció històrica d’època romana a grups com l’Associació Cultural Sant Fructuós o Némesis.