Seminari internacional “Graver dans le Marbre”

Fechas:04/12/2018 - 05/12/2018
Maison de l’Archéologie, Université Bourdeaux-Montaigne
Pessac, França
Organiza: ICAC, IRAMAT-CRP2A, Ausonius, URV

Els dies 4 i 5 de desembre es celebra a Pessac (França) el seminari internacional Graver dans le marbre”: Diálogos entre materia, forma y mensaje en las provincias Hispania y Aquitania, sota la coordinació de les investigadores de l’ICAC Anna Gutiérrez i Diana Gorostidi.

Graver dans le marbre és una expressió reflex de dues idees heretades de l’antiguitat: la importància del marbre, símbol de solidesa i prestigi, i el valor de la paraula, inscrita per a l’eternitat. El seminari neix de la col·laboració del projecte ROMAE, que estudia la documentació epigràfica en marbre d’Hispània i Aquitània, amb el projecte OFFICINAE, que estudia l’ús de la pedra com a suport arqueològic a la província d’Hispània Tarraconensis, identificant tallers de produccions artístiques.

Les jornades del seminari es desenvoluparan al voltant de dos grans eixos: l’aspecte epigràfic/arqueològic, i l’aspecte arqueomètric; a partir de casos d’estudi específics i dels avenços en la caracterització dels trets texturals, geoquímics i físics de la matèria.

Les coordinadores del seminari, Gutiérrez i Gorostidi, participen en dues presentacions:

Dimecres, 5 de desembre (9,20 h). Mila Navarro (AUSONIUS), Hernan González (AUSONIUS), Anna Gutiérrez Garcia-M. (ICAC / IRAMAT, CRP2A), Pilar Lapuente (UniZar). «Graver dans le Marbre en Aquitania: epigrafía y arqueometría dentro del marco del proyecto ROMAE».

Dimecres, 5 de desembre (10,00 h). Diana Gorostidi Pi (ICAC/URV). «La forma del prestigio: la configuración de un icono epigráfico monumental en Tarraco».

Hi ha també una gran participació d’altres investigadors de l’ICAC: Isabel Rodà i Julio C. Ruiz, amb Pilar Lapuente (Unizar) presenten “Los retratos imperiales de Tarraco: una revisión desde la arqueología y la arqueometría”; Begoña Soler presenta “Explotación y empleo de las calizas rojizas del sur peninsular. El travertino de Mula (Murcia)”;  i Raúl Aranda amb Julio C. Ruiz presenten “El fenómeno de la reutilización en la necrópolis paleocristiana de Tarragona”; i Laura Galán presentarà les conclusions del seu TFM del Màster en Arqueologia Clàssica, sota el títol “Materiales, identidad y prestigio a través de los soportes hermaicos hispanos”.

Podeu consultar aquí el programa complet del seminari.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA