“Cloth, economy and landscape: an introduction to the YARNSCAPE project”, open webinar

Fecha:06/05/2021
Hora: 12 h
Organiza: ICAC

Aquest dijous, a les 12 h (CEST), tindrem l’oportunitat de conèixer de primera mà el projecte MSCA de l’investigador Toby C. Wilkinson, que es va unir a l’equip GIAP el passat desembre de 2020 (veure notícia) però que, degut a la situació sanitària provocada per la pandèmia, gairebé no ha pogut posar els peus a l’ICAC.

El seu projecte de recerca Marie Skłodowska Curie, YARNSCAPES (H2020-MSCA-IF-2018 n.840892), té per objectiu el desenvolupament de noves eines metodològiques per a l’anàlisi de l’impacte de les indústries tèxtils en el paisatge en el passat. En concret, estudiarà com una de les principals indústries transformadores del món antic, la collita de filats com la llana, el cotó i la seda per fabricar tèxtils, va tenir diverses conseqüències tant per a l’organització social com per al paisatge. Per exemple, l’expansió de la producció de llana va donar lloc a l’assentament i la neteja de paisatges anteriorment “marginals” al sud-oest d’Àsia i Europa.

El projecte implicarà desenvolupar mètodes etnoarqueològics, teledetecció, espacials i paleoambientals rellevants, així com treballar en treballs de camp de prospecció en curs a l’oest de Turquia, en el marc del Projecte Panormos, a la península de Milesia, on és codirector.

La presentació (en anglès) serà en línia i en accés obert, en aquest enllaç. Us hi esperem!

 

“Cloth, economy and landscape: an introduction to the YARNSCAPE project”

(access link)

Abstract:
Textiles formed a major segment of the ancient economies of complex societies in the Mediterranean and across the world, and a large field of textile studies has grown up around the study of textile production and distribution. Relatively little research has so far looked at the impact of these industries on the landscapes used to cultivate constituent yarns. This talk will provide the background and plans for the MSCA project, YARNSCAPE, which aims to address this lacuna.
Keywords:
#Landscape #textiles #economy #ComplexSocieties #YARNSCAPE #MSCA
Meet my Research #6_Wilkinson

Toby C. Wilkinson, investigador Marie Skłodowska Curie

El Toby és un arqueòleg del paisatge que té com a interessos de recerca l’arqueologia espacial i computacional, la metodologia de prospecció arqueològica, la publicació en obert i la història de l’economia a Euràsia. Anteriorment, fou investigador postdoctoral a l’Institut McDonald d’Investigació Arqueològica i investigador junior al Churchill College, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit, 2016-2020). Acabat el doctorat a la Universitat de Sheffield, també va treballar com a investigador a Turquia, a l’Institut Britànic d’Ankara, al Centre de Recerca de les Civilitzacions Anatòliques de la Universitat de Koç (ANAMED) i a la Universitat d’Istanbul.

 

Selecció de publicacions:

T. C. Wilkinson & A. Slawisch (2020). “An agro-pastoral palimpsest: New insights into the historical rural economy of the Milesian peninsula from aerial and remote-sensing imagery”. Anatolian Studies 70: 181-206 (doi:10.1017/S0066154619000164).

T. C. Wilkinson (2018). “Cloth and Currency: On the Ritual-Economics of Eurasian Textile Circulation and the ‘Origins’ of Trade, Fifth to Second millennia BC”, a: K. Kristiansen, T. Lindkvist, J. Myrdal (eds.), Trade and Civilization: Economic Networks and Cultural Ties, from Prehistory to the Modern Era. Cambridge: Cambridge University Press (doi:10.1017/9781108340946.003).

Strupler and T. C. Wilkinson (2017). “Reproducibility in the field: transparency, version control and collaboration on the Project Panormos Survey”. Open Archaeology 3: 279–304 (doi:10.1515/opar-2017-0019).

Wilkinson, T. C. (2014). Tying the Threads of Eurasia: Trans-regional Routes and Material Flows in Transcaucasia, eastern Anatolia and western Central Asia, c. 3000-1500BC. Leiden, Sidestone Press.