“Cadàvers fora de lloc” (Cicle Recerca en curs)

Fecha:05/06/2019
Hora: 19:00 h
Inici de l'activitat: Biblioteca de Serveis Centrals (Av. de Ramón y Cajal, 82)
Tarragona
Organiza: MNAT

A la conferència “Cadàvers fora de lloc” parlarem del món de la mort des de diferents disciplines, com ara l’arqueologia, l’antropologia i l’epigrafia.

Judit Ciurana, investigadora de l’ICAC, ens introduirà als rituals, creences i cerimònies reglades que es realitzaven en el moment de la mort dels éssers estimats. Però, què succeïa quan aquesta mort era sobtada o violenta? Com s’actuava en aquests casos? Ciurana ens mostrarà exemples d’aquests cadàvers trobats en llocs insospitats.

Un dels casos de mort violenta més propers el trobem a la Vil·la dels Munts (Altafulla). A les excavacions de l’any 1996 es va descobrir el cadàver d’un individu amb signes de violència, que presentava un parell de talls d’espasa al cap, fet que evidenciaria un assassinat.

Andrea Vilela, antropòloga de la UAB, ens parlarà d’aquest cas específic, i es podrà veure presencialment el cadàver, restituït ex professo per a la conferència.

Finalment, amb Diana Gorostidi ens desplaçarem a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, on a partir d’exemples de vestigis d’epitafis i inscripcions romanes que giren al voltant de la mort, podrem aprofundir en els ritus funeraris del món romà.