Tribuna d’arqueologia: “Gestió de recursos a l’est de Creta: noves aproximacions a l’arqueologia minoica”

Palaikastro. View from the peak sanctuary at Petsofas. Photo: Orientalizing (CC BY-NC-ND 2.0)
Data: 19/02/2020
Hora: 19.00 h
Sala d'actes del Palau Marc
Barcelona (Rambla de Santa Mònica, 8)
Organitza: Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural Servei d’Arqueologia i Paleontologia

Una nova conferència del cicle que organitza la Tribuna d’Arqueologia aquest 2019-2020.

La investigadora de l’ICAC Alexandra Livarda (Ramon y Cajal) parlarà sobre les noves aportacions del seu projecte de recerca Palaikastro en el debat sobre el paper de la producció agrícola excedentària en el desenvolupament de l’economia en la societat minoica.

La producció agrícola excedentària i l’economia de subsistència han estat al centre dels debats sobre el desenvolupament de la complexitat social en la societat minoica. Un nou programa d’investigació, centrat en la ciutat minoica de Palaikastro, ha proporcionat noves dades i idees sobre aquest debat.

El projecte va combinar un mostreig sistemàtic in situ amb anàlisis paleoambientals i geoarqueològiques al voltant de la ciutat, i una prospecció arqueològica dissenyada específicament per investigar la gestió de recursos vegetals i animals. Aquest enfocament holístic ha proporcionat informació única sobre l’organització socioeconòmica minoica.

Els resultats mostren un sistema integrat d’agricultura, arboricultura, ramaderia, pesca i producció urbana, gestionat amb estratègies complexes arrelades en la història del paisatge cultural de la zona. Aquest sistema va facilitar el posicionament de la ciutat en xarxes econòmiques de llarga distància i va condicionar la desaparició de la pròpia ciutat. Els resultats rebaten teories anteriors sobre el desenvolupament de les societats palatines.