«Serra i Vilaró i la Necròpolis paleocristiana de Tarragona»

Excavacions a la Necròpolis paleocristiana de Tarragona, amb Mn. Serra i Vilaró (@ MNAT)
Data: 05/02/2020
Hora: 19 h
Serveis Territorials de Cultura a Tarragona
Carrer Major, 14 (Tarragona)
Organitza: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, MNAT, Museu de Solsona
«Joan Serra i Vilaró i la Necròpolis paleocristiana de Tarragona»

Els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona acullen la conferència «Joan Serra i Vilaró i la Necròpolis paleocristiana de Tarragona», en el marc del programa d’homenatge a Mn. Serra i Vilaró, amb motiu dels 50 anys de la seva mort (1897-1969).

El conservador del MNAT i investigador adscrit a l’ICAC, Josep Anton Remolà ens parlarà amb detall del gran projecte de vida de Joan Serra i Vilaró: la Necròpolis paleocristiana de Tarragona, en què va invertir més de 40 anys. La presència de les seves despulles a l’entorn de la Necròpolis marca la seva fidelitat i passió al projecte; un projecte integral que destaca pel seu rigor científic i documental.

L’any 1923 els treballs de construcció de la fàbrica de tabacs van posar al descobert restes arqueològiques relacionades, principalment, amb una extensa necròpolis (amb més de 2.000 enterraments documentats) formada al llarg dels segles III-V dC a la vora del riu Francolí.

La major part de les excavacions arqueològiques van ser dirigides per Mossèn Joan Serra i Vilaró, un arqueòleg que va destacar tant pel seu rigor científic i documental com per la ferma voluntat de preservar i mostrar una part de les restes amb la construcció d’un museu monogràfic (1930) dedicat a explicar la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona.

Actualment, gairebé noranta anys després, encara es pot contemplar una part de la necròpolis i algunes de les peces més destacades, com la lauda sepulcral d’Òptim o el sarcòfag dels Lleons. Al Centre d’interpretació s’ofereix al visitant informació sobre el món de la mort en època romana i tardoromana a Tàrraco.


Programa d’homenatge a Mn. Joan Serra i Vilaró

 

Dissabte 8 de febrer el cicle de conferències continua al Museu de Solsona, amb la sessió “Murri clerigus solsonensis. La tasca de Mn. Serra i Vilaró al capdavant del Museu de Solsona”, a càrrec del Grup de Prehistòria del Solsonès i el Centre d’Estudis Lacetans, que recordarà la tasca de l’arqueòleg durant la seva etapa a Solsona.

Dins dels actes commemoratius destaquem l’exposició itinerant “Mn. Joan Serra i Vilaró. 1879-1969. 50 anys del llegat d’un pioner”, que finalitza la seva estada a la Biblioteca Pública de Tarragona el dissabte 8 de febrer, i continua la seva itinerància a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona a partir del dia 11 de febrer fins l’1 de març. L’exposició es podrà visitar dins de l’horari d’obertura de la Necròpolis: de dimarts a dissabte de 9.30 h a 13.30 h i de 15 h a 17.30 h / diumenges: de 10 a 14 h.

El programa d’homenatge continuarà amb una ruta cultural, intercanvis entre Tarragona i Solsona i una taula rodona, actes que es desenvoluparan fins la primavera de 2020.

Homenatge 50 anys Joan Serra_Programa Actes_Gencat Cultura_pg1
Homenatge 50 anys Joan Serra_Programa Actes_Gencat Cultura_pg2