Presentació del llibre “Rameses III como garante de ‘maat’. Las dos estelas del año 12 en Medinet Habu”

Data: 28/11/2018
Hora: 12:30 h
ICAC, Sala d'actes
Tarragona
Organitza: ICAC

El proper dimecres 28 de novembre a les 12,30 h a la sala d’actes de l’ICAC es farà la presentació del llibre Rameses III como garante de maat. Las dos estelas del año 12 en Medinet Habu, de Salvador Costa i Teresa Madagán, investigadora adscrita a l’ICAC. Salvador Costa és doctor en Egiptologia i investigador adscrit a l’Institut del Proper Orient Antic de la Universitat de Barcelona (IPOA).

Segons exposen els autors:

“El llibre que presentem analitza les dues esteles que emmarquen l’entrada principal del temple de Milions d’Anys de Medinet Habu, situat a la vora occidental de l’antiga Tebes, l’actual Luxor. Aquestes esteles, datades l’any 12 del regnat de Rameses III, ens serveixen de punt de partida per estudiar la documentació històrica i cultural que proporciona el temple de Medinet Habu, en el qual es manifesta el programa iconogràfic que els antics egipcis empraven per remarcar el paper del faraó com a garant de l’ordre còsmic, concepte expressat en egipci amb el terme maat.

Les dues esteles tenen una gran importància des del punt de vista històric: d’una banda, el contingut textual i iconogràfic glorifica la figura del faraó; d’altra banda, el discurs del faraó es pot entendre com una mena d’estat de la nació, fet molt poc habitual en el cas de la monarquia egípcia. En les esteles, Rameses III fa un balanç de la seva actuació des que ha assumit el poder i puntualitza com ha estat capaç de superar un llarg període de crisi que havia posat en perill no només el país sinó tot l’ordre còsmic establert des del principi del temps. Es tracta d’un fet inusual, doncs gairebé mai un monarca egipci justifica la seva legitimitat a ocupar el Tro de les Dues Terres; encara més si, com en aquest cas, el rei ha aconseguit la victòria en el tres intents d’invasió per part dels enemics estrangers, que són la personificació del caos.”