«Joan Serra i Vilaró, pioner de l’estudi de les ceràmiques romanes a Catalunya»

Data: 22/01/2020
Hora: 19.00 h
ICAC, Sala d'actes
Tarragona (plaça d'en Rovellat, s/n)
Organitza: ICAC, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
«Joan Serra i Vilaró, pioner de l’estudi de les ceràmiques romanes a Catalunya»

L’ICAC acull una xerrada divulgativa sobre l’aportació de Joan Serra i Vilaró a l’estudi de les ceràmiques romanes a Catalunya, el proper dimecres 22 de gener, en el marc del programa d’actes d’homenatge a Joan Serra i Vilaró, que organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb diverses institucions catalanes de Solsona, Cardona i Tarragona.

La xerrada anirà a càrrec de l’investigador de l’ICAC Ramon Járrega, expert en aspectes territorials i comerç de ceràmiques en època romana, que ens parlarà de la terra sigil·lada hispànica (o terra sigillata, en la seva forma llatina) i el paper pioner de Joan Serra i Vilaró en l’estudi d’aquestes ceràmiques romanes a Catalunya.

La terra sigil·lada hispànica és una vaixella de taula fina molt característica en tenir una engalba de color vermell, més o menys brillant, que imita els productes elaborats a Itàlia i la Gàl·lia en el segle I dC, fonamentalment. La seva producció es data entre mitjans del segle I dC i inicis del segle V. Les peces poden arribar a tenir unes decoracions molt elaborades i, sovint, portaven un segell al fons de la peça amb el nom del propietari o l’operari de la terrisseria que l’havia fet.

Joan Serra Vilaró (Cardona 1879 – Tarragona 1969) va fer diverses intervencions arqueològiques al Solsonès, especialment en jaciments prehistòrics, però també en poblats ibèrics i en els forns d’Abella (Navès) i de Can Sotaterra (Solsona). En la seva etapa a Tarragona, va fer intervencions arqueològiques al fòrum colonial i la necròpoli paleocristiana de la ciutat. El llegat de la seva tasca d’estudi ha servit de referència per a nombroses publicacions i estudis posteriors.

El Dr. Járrega ens parlarà de l’estudi de la terra sigil·lada hispànica, el caràcter pioner dels estudis de Joan Serra i Vilaró i, amb més detall, exposarà els resultats de les excavacions a la terrisseria d’Abella i el jaciment de Can Sotaterra (Solsonès).

 

Motlle de terra sigil·lada de la terrisseria d'Abella (@ R. Járrega)
Motlle de terra sigil·lada de la terrisseria d’Abella (@ R. Járrega)

Programa d’homenatge a Mn. Joan Serra i Vilaró

Els actes commemoratius, que inclouen un cicle de conferències, una ruta cultural, intercanvis entre Tarragona i Solsona i una tala rodona, es desenvoluparan fins la primavera de 2020.

Homenatge 50 anys Joan Serra_Programa Actes_Gencat Cultura_pg1
Homenatge 50 anys Joan Serra_Programa Actes_Gencat Cultura_pg2