Excavacions arqueològiques a la vil·la del Mas dels Frares (Constantí, Tarragonès)

Estudiants del màster en Arqueologia Clàssica (URV-UAB-ICAC) i del grau d’Història de l’Art i Arqueologia de la URV, treballant al jaciment rural de Mas dels Frares. Foto: Alba Mariné.
L’ICAC organitza una nova campanya d’excavacions arqueològiques a la vil·la romana del Mas dels Frares, a Constantí (Tarragonès).

La intervenció està programada per als dies 28 de juny a 30 de juliol de 2021 i es duran a terme en el marc del projecte de recerca Estudi i difusió de la vil·la romana del Mas dels Frares (Constantí, Tarragonès), I Fase (Projecte quadriennal CLT009-18-00100), sota la coordinació de Josep Maria Macias, cap de l’equip de recerca en Arqueologia Cristiana i de l’Antiguitat Tardana, i la direcció tècnica de Karen Fortuny i Francesc Rodríguez.

Inscriu-te i participa!

La vil·la romana del Mas dels Frares s’ubica al terme municipal de Constantí, a 1,5 km d’aquesta localitat i al costat del Celler Experimental de la Facultat d’Enologia de la URV. Existeixen indicis arqueològics que apunten a l’existència d’una vil·la romana amb estructures productives de caire vinícola. Es tracta d’un jaciment construït durant el canvi d’Era que perdurà fins al segle VII. En les campanyes de 2019 i 2020 s’ha pogut constatar que era una vil·la senyorial i s’hi han trobat restes d’un magatzem agrícola amb grans tenalles.

Les persones que participin en l’activitat podran dur a terme tasques d’excavació arqueològica, dibuix arqueològic, consolidació arquitectònica i estudi de materials.

L’horari de treball serà de 7 h a 14 h. L’assistència mínima és de dues setmanes.

Termini d’inscripció

El termini d’inscripcions finalitza el proper 11 de juny de 2021. Les inscripcions s’han d’adreçar a kfortuny@icac.cat.

Els treballs arqueològics en aquesta vil·la romana van començar el 2019, en el marc d’un conveni de col·laboració entre la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Ajuntament de Constantí per a potenciar la recerca arqueològica al jaciment rural de Mas dels Frares i valorar l’entitat patrimonial d’aquesta vil·la romana de l’antic territorium de Tàrraco. El projecte compta també amb el suport del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Catalunya.

En les excavacions de 2020, sota la direcció de les investigadores Karen Fortuny i Ada Lasheras, i amb la participació d’estudiants del Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica ( URV-UAB-ICAC) i del Grau d’Història de l’Art i Arqueologia de la URV es va poder veure la magnitud de la vil·la i constatar que era una vil·la senyorial. Els treballs d’excavació van seguir una estratègia de petits sondejos al terreny per a traçar l’abast del jaciment. S’hi van trobat restes d’un magatzem agrícola amb grans tenalles que servien per emmagatzemar vi i es van prendre mostres orgàniques per obtenir indicis de l’activitat productiva associada al vi.

Un dels trets més destacables de l’elaboració de vi a Catalunya és precisament la seva llarga tradició, des de que fenicis i romans van arribar a les nostres costes. La recerca de l’ICAC pot aportar nous testimonis històrics d’aquesta mil·lenària tradició i demostrar que en un espai contigu al mateix celler experimental del Mas dels Frares, on avui dia es formen futurs enòlegs, ja s’hi feia el vi en l’època romana.

Imatge del jaciment del Mas dels Frares a Constantí (Tarragonès). Foto: ICAC.
Imatge del jaciment del Mas dels Frares a Constantí (Tarragonès). Foto: ICAC.

Finançament:

Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Constantí, Consell Regulador Denominació d’Origen (CRDO).

Amb el suport de:

Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili.

COMPARTEIX: