La DO Catalunya i l’ICAC signen un conveni per a la investigació de la vil·la romana de Mas dels Frares

Josep Maria Palet i Xavier Pié, en la signatura del conveni Llicència de Creative Commons

El Consell Regulador de la DO Catalunya i l’ICAC han signat un conveni de col·laboració que farà possible la investigació del jaciment arqueològic de la vil·la romana del celler Mas dels Frares (Constantí, Tarragonès).

El projecte, que està dirigit per l’investigador de l’ICAC Josep Maria Macias, preveu treballs d’arqueologia experimental en base a un possible centre d’explotació vinícola d’època romana. El treball de recerca es vincularà a activitats formatives del Celler experimental del Mas dels Frares, ubicat al costat del jaciment i propietat de la Universitat Rovira i Virgili.

Així, en breu s’iniciarà una campanya de prospeccions geofísiques en el jaciment i tres excavacions arqueològiques en el sector oriental de la vil·la. Els resultats d’aquests treballs han de permetre desenvolupar activitats d’anàlisi del jaciment, difusió científica i de difusió o socialització del coneixement.

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/"><img alt="Llicència de Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/80x15.png" /></a><br /><span xmlns:dct="http://purl.org/dc/terms/" property="dct:title">Conveni DO Cat - ICAC, intervencions en el moment de la signatura</span> de <a xmlns:cc="http://creativecommons.org/ns#" href="www.icac.cat" property="cc:attributionName" rel="cc:attributionURL">ICAC</a> està subjecta a una llicència de <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/">Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons</a>
D’esquerra a dreta, Josep M. Macias, Jordi López, Xavier Pié i Josep M. Palet 
Llicència de Creative Commons

La DO Catalunya donarà suport a aquest projecte durant els propers quatre anys. Un dels trets més destacables de l’elaboració de vi a Catalunya és precisament la seva llarga tradició, des de que fenicis i romans van arribar a les nostres costes. La recerca de l’ICAC pot aportar nous testimonis històrics d’aquesta mil·lenària tradició i demostrar que en un espai contigu al mateix celler experimental del Mas dels Frares, on avui dia es formen futurs enòlegs, ja s’hi feia el vi en l’època romana.

La signatura del conveni va servir per fer una visita al jaciment i fer una explicació del projecte de recerca que l’ICAC hi ha plantejat. Hi van intervenir el director e. f. de l’ICAC, Josep Maria Palet, i els investigadors Josep Maria Macias i Jordi López, que ja havia treballat prèviament al jaciment, en un projecte d’excavació (el 2018) a l’interior de la vil·la romana i de consolidació d’un gran mur absidal pertanyent a les termes de l’edifici.

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/"><img alt="Llicència de Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/80x15.png" /></a><br /><span xmlns:dct="http://purl.org/dc/terms/" property="dct:title">Conveni DO Catalunya - ICAC, visita al jaciment (Macias)</span> de <a xmlns:cc="http://creativecommons.org/ns#" href="www.icac.cat" property="cc:attributionName" rel="cc:attributionURL">ICAC</a> està subjecta a una llicència de <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/">Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons</a>
Al centre, l’investigador Josep Maria Macias en un moment de la visita al jaciment de Mas dels Frares
Llicència de Creative Commons

 

Més informació del projecte al clip de Tac12:

COMPARTEIX: