Julio Ruiz fa una relectura de l’escultura d’Antínous, al MNAT

Escultura Antínous (foto cedida: MNAT)

La col·lecció del MNAT és objecte d’estudi per a investigadors de diverses institucions (ICAC, URV, UAB, UB, UNED, etc.) i de diverses disciplines, com ara l’estatuària, la ceràmica, la pintura, l’epigrafia o la numismàtica.

Un d’aquests estudis és el de Julio C. Ruiz Rodríguez, investigador predoctoral a l’ICAC que està treballant en la seva tesi doctoral, titulada “Paisajes epigráficos de la Tarraco altoimperial: las inscripciones públicas y sus contextos topográficos originales” i dirigida per Joaquín Ruiz de ArbuloDiana Gorostidi (URV-ICAC).

En aquest projecte, l’investigador explora la utilització de les noves tecnologies digitals 3D en l’estudi de peces antigues. És especialment interessant l’aplicació en el cas concret de l’escultura d’Antínous, que es mostra ara a l’exposició de síntesi Tàrraco/MNAT al Tinglado 4 del Port de Tarragona.

L’escultura d’Antínous és una peça singular, fonamental per al coneixement de la Vil·la romana dels Munts, ja que se’n conserven pocs retrats i es troben en àmbits privats. L’escultura fou trobada partida en dos trossos, que es van encaixar posteriorment per a la seva representació museogràfica.

foto cedida (MNAT)
foto cedida (MNAT)

Julio Ruiz proposa fer una relectura de l’Antínous aplicant la tecnologia 3D per determinar l’encaix correcte d’aquests dos fragments, juntament amb la reintegració de fragments trobats als Munts que, segons l’investigador, podrien formar part de l’escultura (un peu, una mà, un tros d’avantbraç i un fragment d’espatlla), atribuïts per Julio Ruiz a l’escultura a partir de l’estudi iconogràfic i de materials.

Aquesta tecnologia permet “jugar” virtualment amb la restitució dels diferents materials sense malmetre’ls, ja que evita la seva manipulació directa, i és un bon exemple de com aquestes noves eines permeten obtenir nous punts de vista i obren camí a futures interpretacions en el camp de la recerca.

 

foto cedida (MNAT)
foto cedida (MNAT)
COMPARTEIX: