Canvis en la direcció de l’ICAC

Josep Maria Palet (esquerra) i Joan Gómez Pallarès el 2013.

Des del 27 de juliol Josep Maria Palet és el director en funcions de l’ICAC, en substitució de Joan Gómez Pallarès, nou director general de Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement des del 24 de juliol. El nomenament el va fer el Consell de Direcció de l’ICAC en la sessió extraordinària.

Josep Maria Palet ja era subdirector de l’ICAC des del juliol del 2014. Investigador del centre des del 2003, del 2004 al 2008 va ser investigador del programa Ramón y Cajal. Nascut el 1965 i doctor en Història en l’especialitat d’Arqueologia per la Universitat de Barcelona (1994), és especialista en arqueologia del paisatge i estudis interdisciplinaris i diacrònics del territori. Des del 2009 és investigador R4 de l’ICAC i fundador i director del Grup d’Investigació en Arqueologia del Paisatge (GIAP) del mateix Institut. És també coordinador per l’ICAC del Màster en Arqueologia Clàssica i del Doctorat Interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV-ICAC-UAB). Des del 1997 ha estat professor col·laborador dels Estudis d’Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. Ha dirigit set tesis doctorals en l’àmbit de l’arqueologia del paisatge en el marc del GIAP i l’ICAC i el programa de doctorat de la Universitat Rovira i Virgili.

La seva tesi doctoral, centrada en l’estudi territorial del Pla de Barcelona a l’antiguitat, publicada l’any 1997, va rebre diversos premis de recerca per les aportacions metodològiques i al coneixement de l’estructuració dels territoris antics. Format en diversos centres estrangers (Universitat de Provença [França], Universitat d’Estocolm [Suècia]), entre el 1996 i el 2004  va treballar com a investigador associat de la UMR 6573 del CNRS – Universitat de Provença en diversos projectes sota la direcció de Philippe Leveau, centrats en àrees de la baixa i l’alta Provença i als Alps francesos. Entre el 1998 i el 2002 va ser investigador postdoctoral i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Josep Maria Palet ha dirigit nombrosos projectes nacionals i internacionals d’Arqueologia del Paisatge en espais altimontans (Mont Lozère [França], Valls del Madriu-Perafita-Claror [Andorra]; Serra del Cadí, Capçaleres del Ter, Cerdanya, Montseny), i en espais agraris de plana (Camp de Tarragona,  Penedès, Pla de Barcelona, Vallès, plana de l’Empordà, plana de València). Té àmplia experiència docent universitària, especialment en màster i ensenyament virtual. És autor d’una extensa bibliografia, llibres, materials didàctics i articles en revistes especialitzades i monografies.

LogoTgnRàdioEntrevista a Tarragona Ràdio (2/8/2018)

COMPARTEIX: