Primers passos per posar en valor el patrimoni arqueològic de les capçaleres del Ter i Freser

Xerrada del GIAP al Museu Etnogràfic de Ripoll.

El 30 de juny va tenir lloc a Ripoll la primera reunió per posar en valor el patrimoni arqueològic de les capçaleres del Ter i Freser. En concret, dels resultats de les set campanyes dutes a terme en aquesta àrea per l’ICAC des del 2010 al 2016.

L’activitat va consistir en la xerrada al Museu Etnogràfic de Ripoll “El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, un paisatge cultural: actualitat de la recerca arqueològica en l’espai altimontà i noves propostes de patrimonialització”, a càrrec de Josep M. Palet i Pau Olmos. L’organitzava l’ICAC amb la col·laboració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès i el Museu Etnogràfic de Ripoll.

L’objectiu de la trobada era presentar els resultats de la recerca arqueològica que ha dut a terme l’equip Arqueologia del Paisatge (GIAP) en aquestes valls entre 2010 i 2016, i també presentar propostes de posada en valor d’aquest patrimoni, que passen per la integració dels agents del territori en el desenvolupament de les propostes de patrimonialització, amb la col·laboració dels arqueòlegs del GIAP de l’ICAC.

A aquesta primera reunió formativa hi van assistir representants dels ajuntaments de la comarca del Ripollès, guardes del refugi de Coma de Vaca, formadors de l’Escola de tècnics esportius de muntanya de l’Institut Abat Oliba de Ripoll, a més de representants de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC).

Estan previstes dues accions formatives més: una segona sessió tècnica específica en arqueologia altimontana a Vall de Núria durant el juliol i unes sessions de portes obertes per descobrir el patrimoni arqueològic de la Vall de Núria entre agost i setembre, coincidint amb les excavacions que hi farà el GIAP aquests mesos.

Tot plegat s’emmarca dintre del projecte SUMA “Integrated analysis on transhumance activities in the Eastern Pyrenees: enhancing mountain Cultural Landscapes” (ICAC-IPHES-ICRPC) dirigit per Josep M. Palet (ICAC), amb codirecció de Carlos Tornero (IPHES).

 

COMPARTEIX: