L’ICAC, present en el cinquè aniversari de Mons Observans

El diumenge 8 d’octubre, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, l’assentament romà de Can Tacó – Turó d’en Roina (Mons Observans) celebrarà cinc anys de funcionament.

Per commemorar l’efemèride els ajuntaments de Montmeló i de Montornès del Vallès han organitzat una jornada festiva de portes obertes amb la presència, entre d’altres, del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès.

L’Institut és una de les institucions que van col·laborar en la posada en marxa del jaciment l’octubre del 2012. A més del director de l’ICAC, hi seran presents  representants de l’Ajuntament de Montmeló i de l’Ajuntament de Montornès es comptarà amb la presència de la cap del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, Maria Teresa Miró.

La jornada començarà a les 11 h amb un taller infantil d’indumentària romana i una visita teatralitzada al recinte arqueològic amb la participació de la colla d’Armats i Vestals de Martorelles. Després el gegant Malús acompanyarà el públic fins a l’esplanada de la font, on es faran els parlaments institucionals i un brindis amb vi de roses.  Clouran la jornada les colles de gegants i diables faran una ballada commemorativa.

El jaciment

Mons Observans. Parc Arqueològic i de Natura de Can Tacó – Turó d’en Roina és un assentament romà datat al segle II a de C que l’any 2008 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en reconeixement als importants vestigis arqueològics que conserva, entre els quals destaca una notable col·lecció de pintura mural romana de primer estil pompeià que actualment es troba en procés de restauració al Museu Municipal de Montmeló.

El jaciment fou rehabilitat entre els anys 2010 i 2012 gràcies a les subvencions atorgades per la Unió Europea (Fons Feder) i el Ministeri de Cultura. El projecte de recerca, amb les corresponents campanyes d’excavació que s’hi duen a terme des de l’any 2004, ha estat coordinat i executat per l’ICAC i finançat a través dels ajuts atorgats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’any 2013 la intervenció arquitectònica de posada en valor del jaciment, redactada per l’Estudi d’Arquitectura de Toni Gironès Saderra, va guanyar el Premi de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (categoria Ciutat i Paisatge) i va resultar finalista als Premis FAD.

Més informació

COMPARTEIX: