Exposició sobre l’arqueologia de les primeres catedrals d’Europa, amb l’ICAC

Presentació a la premsa de les intervencions a la Catedral de Tarragona (2010-2011).

El 16 de novembre a les 19 hores s’inaugurarà al Museu Bíblic Tarraconense l’exposició «De Tarragona a Tournai: arqueologia de les primeres catedrals d’Europa», coorganitzada per l’ICAC.

Invitació a la inauguració

Es tracta d’una exposició itinerant produïda a Bèlgica el 2016 que recull els resultats de les intervencions arqueològiques en més de vint catedrals europees, entre elles Tarragona, Girona, Barcelona, València, Terrassa, Idanha, Ginebra, Martigny, Aosta, Alba i Milà.

expo_arqcatedrals

El muntatge incorpora els treballs arqueològics desenvolupats en la ciutat que l’acull, de manera que el visitant podrà conèixer l’estat de la qüestió de la Catedral de Tarragona i alhora tenir una visió de síntesi de l’arqueologia a les catedrals europees. En el marc de la mostra s’organitzaran visites guiades a les restes arqueològiques que conserva el Museu Bíblic i els resultats de les actuals excavacions arqueològiques.

maqueta del recinte de culte imperial (temple d’August).
Maqueta en construcció del recinte de culte imperial (temple d’August).

L’exposició estarà formada per més de 20 plafons, objectes arqueològics provinents del Museu Diocesà de Tarragona i exhumats a l’àrea de Catedral. També hi haurà una maqueta a escala 1:200 del recinte de culte imperial (temple d’August), obra de Josep Maria Brull, Andreu Ximenis i Jordi-Lluís Rovira sota la direcció dels arqueòlegs per Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (MBT/ICAC) i Imma Teixell (ICAC). També s’exposarà una altra maqueta de l’any 1955 amb el testimoni de les excavacions del jardí del claustre de la Catedral.

La mostra estarà oberta fins al 21 de gener de 2018, festivitat dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi.

Imatge zenital de l'exedra romana del Claustre de la Catedral de Tarragona.
Imatge zenital de l’exedra romana del Claustre de la Catedral de Tarragona.

La iniciativa és una activitat de difusió en el marc dels projectes següents:
Projecte de recerca arqueològica al recinte de culte de la seu del Concilium Prouinciae Hispaniae Citerioris. Tarragona (Tarragonès), Generalitat de Catalunya
Parámetros analítico-evolutivos de las técnicas constructivas del noreste de la Tarraconense en época tardoantigua. Ministerio de Economía y Competitividad
– Equip de recerca d’Arqueologia tardoantiga i Cristiana Group (MIRMED-GIAC -ICAC/URV/UAB)

COMPARTEIX: