El projecte Arrel mostra la documentació gràfica del Circ de Tàrraco en 3D

Ortofoto del "mur de pilastres" de la torre del Pretori.

Ja es pot consultar en accés obert la base gràfica del joc seriós Arrel, a càrrec de l’ICAC i la UAB i amb la col·laboració de l’ETSA/URV. Centrada en el patrimoni arquitectònic del Circ romà de Tarragona, conté informació tècnica d’elements com la capçalera, la graderia, la façana i el Pretori.

El material reflecteix el patrimoni arquitectònic de l’entorn urbà del Circ de Tàrraco des d’un punt de vista diacrònic i tècnic i en vol ser un espai de consulta i visualització enllaçat amb la recerca científica més recent. Està vertebrat en tres models tridimensionals i es pot accedir a continguts secundaris clicant els botons numerats:
Ciutat actual sobreposada al circ
Model tridimensional del circ
Model pedagògic del circ en època medieval

Sketchfab, el “Youtube dels models 3d”, és la plataforma d’accés obert on s’anirà actualitzant amb nova documentació arqueològica. Sketchfab permet navegar per models de realitat virtual, en aquest cas elaborats per la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC.

L’objectiu no és la recreació infogràfica precisa del circ, sinó la comprensió arquitectònica i urbanística de la ciutat actual com a hereva del passat romà. S’adreça als centres docents interessats en noves formes d’aprenentatge de la realitat patrimonial en l’espai urbà actual.

Vegeu aquesta entrevista a la web de l’ICAC als coordinadors del projecte i també al programa Toquem pedra de Tarragona Ràdio (11/05/2016)

El projecte

La iniciativa s’inscriu, i és el primer pas, del projecte Arrel. Aplicació de jocs seriosos en entorns col·laboratius per la transmissió del patrimoni cultural de Catalunya. Es tracta d’un projecte de l’ICAC i la UAB impulsat pel programa RecerCaixa, de l’Obra Social “la Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques. Alhora, s’emmarca en la col·laboració entre l’ICAC i l’ETSA/URV, dins  del projecte HAR2015-64392-C4-2P MINECO-Feder, i compta amb el suport tècnic de Leica Geosystems (llegiu aquest reportatge).

El projecte compta amb un equip interdisciplinari liderat per Josep Maria Macias (ICAC) i Juan José Ramos (Universitat Autònoma de Barcelona), i també en són membres:

Meritxell Blay (Institut Jaume I de Salou-APLEC), Pau de Solà-Morales (ETSA/URV), Liana Napalkova (UAB), Miquel Àngel Piera (UAB), Josep M. Puche (ICAC), Ivan Fernández (ICAC),  Francesc Rodríguez (ICAC), Agustí Sobejano (UAB) i Immaculada Teixell (ICAC).

COMPARTEIX: