Més valor, més treball col·laboratiu i més disseminació

 

 

 

El 21 de novembre del 2014 va tenir lloc a l’ICAC una jornada de debat i reflexió oberta a tothom titulada “Tants caps, tants barrets? Noves maneres de pensar el món antic avui i demà”, com a culminació de la celebració dels 10 anys de l’Institut.

L’arqueologia ha de fer que la societat contemporània doni més valor al patrimoni que estudia, compartir-hi al màxim el coneixement que genera i investigar de manera més col·laborativa. Aquestes són algunes de les reflexions i possibles camins de futur sorgides de la reunió, amb gairebé 80 participants.

 

 

Taula en la sessió plenària de conclusions. D’esquerra a dreta:
Miguel Ángel Cau, professor ICREA adscrit a la Universitat de Barcelona
Joan Gómez Pallarès, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica
Josep Anton Ferré, rector de la URV i Vicepresident del Consell de Direcció de l’ICAC
Joan Santacana, professor de la Universitat de Barcelona
i Josep Burch, professor de la Universitat de Girona.

 

“No és tan important què estudiem com com ho estudiem i com ho expliquem. Les ciències de l’antiguitat són transdisciplinàries, transversals a tot, no només interdisciplinàries, i cal fer-nos preguntes des d’altres àmbits per entendre diferent el que hem estudiat sempre”.

 

Són paraules del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès, en la sessió final de conclusions, i va afegir: “Només amb aquest canvi d’actitud pot progressar el coneixement. Fa falta igualment ser capaços de superar la fragmentació entre institucions i que el sistema premiï treballar de manera col·laborativa, perquè tothom qui fa cultura, de la protohistòria a l’antiguitat tardana, pugui fer-ho col·laborant.”

 

Un altre aspecte debatut va ser la difusió de la recerca. “Ja no parlem de transferir, sinó de disseminar, de compartir tant com puguem, ser el màxim de generosos perquè la gent conegui el que estudiem i així li pugui ser útil i ho pugui valorar. Aquesta és la nostra responsabilitat, i a partir d’aquí també ha de ser més fàcil aconseguir finançament”, va afirmar Gómez Pallarès.

 

També es va posar èmfasi en la necessitat de preservar la formació dels futurs arqueòlegs apuntant la necessitat d’un màster d’arqueologia ofert de manera conjunta i comuna a tot Catalunya.

 

La jornada la va iniciar una xerrada de l’expert en innovació Alfons Cornella, seguida d’un debat sobre la recerca arqueològica a les envistes de l’Horitzó 2020 i de dues sessions de treball: una sobre la formació dels joves arqueòlegs (foto de dalt) i l’altra, sobre la divulgació del coneixement arqueològic (foto de sota).

 

 

COMPARTEIX: