Classe d’arqueobotànica en la segona sessió de Bojos per l’arqueologia

 

 

 

Observació per microscopi òptic d’un carbó.

Foto: Arxiu Bojos per l’arqueologia

L’arqueobotànica va ser el tema de la segona sessió del curs Bojos per l’Arqueologia el dissabte 1 de febrer. Els 20 estudiants de batxillerat alumnes del curs van seguir les explicacions de la investigadora adscrita a l’ICAC Itxaso Euba a les instal·lacions de l’IPHES.

 

L’arqueòloga els va introduir en les diferents disciplines de la ciència de l’arqueobotànica, dedicada a les restes vegetals d’un jaciment: la pal·linologia (estudi pol·len i espores), l’anàlisi de fitòlits (estructures de silici als teixits vegetals), la carpologia (estudi de llavors i fruits) i l’antracologia (estudi de carbons i fustes).

 

Pràctiques al laboratori d’arqueobotànica de l’IPHES.

Foto: Arxiu Bojos per l’arqueologia

 

Itxaso Euba va explicar les diverses metodologies d’extracció de mostres i els joves van poder veure mostres de pol·len, llavors i carbons al microscopi del laboratori d’arqueobotànica de l’IPHES, on també van fer pràctiques.

 

La classe es va acabar fent un repàs de la vegetació des del paleolític mitjà fins a l’actualitat i de la relació de l’ésser humà amb el seu entorn natural i l’ús que n’ha fet.

 

 

 

 

 

Bojos per l’Arqueologia acull, durant el 2014, 20 estudiants de batxillerat d’arreu de Catalunya. És una activitat formativa gratuïta organitzada per l’ICAC juntament amb l’IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i l’ICRPC (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural).

 

Les sessions es realitzen durant 18 dissabtes, 6 dies a cada un dels tres centres vegeu el programa):

 

– IPHES: a partir del dissabte 18 de gener

– ICAC: a partir del dissabte 5 d’abril

– ICRPC: a partir del dissabte 27 de setembre

 

 

Bojos per l’arqueologia forma part del del programa Bojos per la Ciència, un curs inaugurat l’11 de gener per estimular el talent científic per a joves estudiants de secundària organitzat per la Fundació Catalunya-La Pedrera.

 

COMPARTEIX: