Testimonis arqueològics de la segona Guerra Púnica al Camp de Tarragona

Investigador/s principal/s: Jordi López i Jaume Noguera (UB)
Investigador/s participant/s: Eduard Ble Gimeno (UB), Pau Valdés (UB) i Joan Canela
Dates: 03/06/2013 - 31/12/2018
Finançament: Fundació privada Mútua Catalana

21.162_JLV

L’objectiu del projecte és localitzar restes arqueològiques de la segona Guerra Púnica dels exèrcits romà i cartaginès al Camp de Tarragona. Són jaciments difícils d’identificar per la seva tipologia (campaments militars provisionals, guarnicions, punts de guaita, camps de batalla) i pel fet que es circumscriuen a uns pocs mesos de l’any 218 aC.
El principal jaciment que es treballa és el de Ruanes (Valls), vora l’antic poblat ibèric del Vilar que resulta destruït just en aquest moment. S’ha proposat la seva hipotètica vinculació amb la ciutat de Cissa o Cisis de les fonts, a prop de la qual es va produir la primera batalla entre romans i cartaginesos a la península Ibèrica. Les excavacions al castellum de Puigpelat, a escassos quilòmetres a l’est, han evidenciat recentment una ocupació romana de finals del segle III aC, molt mal coneguda. Finalment, la troballa de moneda cartaginesa i glandes de plom en superfície a la zona de Ruanes suggereix que l’indret va ser ocupat durant la segona Guerra Púnica. El projecte intentarà, a partir de la prospecció sistemàtica en superfície, establir les característiques d’aquesta ocupació, i la seva hipotètica vinculació amb els jaciments contemporanis mencionats.
Per altra banda, la localització de nous punts amb presència de moneda cartaginesa associada a armament (a Cabra del Camp, el Catllar/la Secuita i al Rourell) obre la possibilitat d’actuar sobre altres jaciments que poden tenir relació amb els moviments de tropes de la segona Guerra Púnica.
COMPARTEIX: