Em plau donar-vos la benvinguda a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) a través de la pàgina web.

Vivim temps frenètics, intensos, inquietants i alhora apassionants. L’arqueologia clàssica, l’estudi del passat en general, ens allibera de les angoixes diàries i és alhora per a tots nosaltres mestre de vida. Les societats i cultures mediterrànies i europees han viscut canvis i vicissituds històriques ben diverses al llarg de la seva història.

L’estudi de la Mediterrània antiga ens proporciona el plaer, la tranquil·litat de saber que som aquí gràcies al llarg camí recorregut durant tants segles. Res és etern. Vivim en un món en transformació.

L’ICAC, ho veureu en aquestes pàgines, és un centre de recerca dinàmic, molt actiu, que centra la mirada en l’antiguitat clàssica, en la Mediterrània antiga, tant geogràficament com temporalment, comprenent les societats i cultures clàssiques i preclàssiques de la conca mediterrània i del continent europeu en general. Som un centre de recerca situat a Tarragona amb vocació internacional.

L’arqueologia, l’antiguitat, posseeixen la màgia d’apropar-nos a problemes globals des de la quotidianitat, des de la cultura material entesa en un sentit ben ample. L’arqueologia és també patrimoni i cultura, en la mesura que la nostra activitat genera unes restes materials que en mans de la societat esdevenen patrimoni cultural. La connexió amb la societat que ens envolta és essencial.

Per això, contribuir a la gestió d’aquest ric patrimoni arqueològic, molt important justament a Tarragona, ha estat també un dels reptes de l’Institut. El centre té, a més, com a objectiu la formació avançada, el màster, el doctorat i el foment de la carrera investigadora dels joves en les diverses etapes postdoctorals, fins a l’estabilització com a investigadors i la consolidació dels equips de recerca. Són aquests els eixos vertebradors de l’arbre de la recerca, sense els quals res tindria sentit. La formació dels joves i la seva inserció en la comunitat investigadora catalana i internacional ha estat una prioritat de l’Institut des de l’inici l’any 2003.

L’ICAC ha anat guanyant prestigi i reconeixement. Avui és un centre de referència mundial en el seu àmbit. Reconegut i capdavanter en innovació i desenvolupament de projectes i línies de recerca. La captació de talent internacional ja és una realitat i ho haurà de continuar sent els propers anys. L’equilibri entre la formació i el foment de la carrera investigadora i l’atracció de talent d’aquí i de fora és la base per a la consolidació dels equips de recerca que amb esforç i compromís impulsen l’activitat de l’Institut en el marc de l’arqueologia catalana.

15 anys de trajectòria

Estem en un moment de canvi important a l’Institut. L’ICAC fa 15 anys aquest setembre! I pot celebrar el retorn a Tarragona d’investigadors formats al centre i  que, anys després d’iniciar un complex perible postdoctoral pel món, poden retornar a l’Institut, finançats amb programes molt competitius, per liderar projectes i consolidar encara més els equips. Això dona sentit a tant esforç i a tanta perseverança.

Iniciem, doncs, un curs 2018-2019 amb molta força i energia, conscients de les dificultats però alegres i carregats d’experiència i coneixement, per continuar amb èxit i compromís tota la feina feta, per obrir nous projectes internacionals que consolidin encara més el reconeixement del centre, el finançament, la captació de talent i el treball en equip.

Companys, amics, benvinguts a l’ICAC.

Josep Maria Palet, director e. f.

Tarragona, 2 d’agost del 2018