En aquest lloc web fem servir galetes (o cookies en anglès) perquè la teva visita sigui més àgil i per mesurar, de forma anònima per a tu, la navegació que fas al web.

Si continues navegant entendrem que acceptes l'ús de les galetes. Trobaràs informació completa sobre l'ús que fem de les galetes en aquest lloc web a la pàgina Política de cookies.

Col·leccions

La Unitat–Servei compta amb un ampli fons de mostres, contramostres, plaques, làmines primes i altres materials de referència format per:


· Marbres i altres roques utilitzades a l’Antiguitat, que inclou materials recollits a les principals pedreres explotades en època romana i d’arreu dels territoris de l’imperi romà:

  • del Mediterrani oriental (Afrodísies, Afyon-Docimeion, Bilecik, Chios, Abkuk-Iaso, Sagari, Sigacik-Teos, Balikesir, Elazig i l’illa de Màrmara, a Turquia: Aliveri, Atenes, Cap Taenaro, Corint, Epidaure, Eretria, Kavala, Krokeai, Karistos, Larissa, Lindos, Micenes, mont Pentèl·lic, mont Himet, Naoussa, Naxos, Paros, Skiros i Tassos, a Grècia; Creta; Ruhagbe, a Síria)
  • d’Egipte (Assuan; Gebel Fatireh, Gebel Dokhan i Wadi Umm Balad, al desert oriental)
  • del Mediterrani central i occidental (Carrara-Luna, a Itàlia; Siracusa, a Sicília; Olbia, a Sardenya; Annaba-Hippo Regius, a Algèria; Chemtou-Simitthu i Djebel Aziz, a Tuníssia; Sivic, a Bòsnia).


amb especial atenció a les pedreres, tant de roques ornamentals com de materials menys sumptuaris, de:

  • la península Ibèrica (Almadén de la Plata, Mijas, Alacant, Albox, Alconera, Almeria, Antequera, Berrocal, Bilbao, Buixcarró, Buñol, Burriol, Caravaca, Castelló, Ceheguin, Coín, Córdoba, Espejón, Gondomar-Cabrera, Guadalix de la Sierra, Ereño, Incio, La Algueña, Lorca-Mula, Los Alcores, Luque, Macael, Mondoñedo-Sasdonigas, Porriño, Ronda, Sádaba-Uncastillo, Sagunt, Sarria, Segóbriga, Sierra Elvira, Sierra de Armantes, Sierra Vicor, Tiermes i Torrelaguna, a Espanya; Milde, Algarve, Beja, Borba, Estremoz, Évora, Lagoa, Negrais, Novelda, Rambla Trujillo, Riotinto, Río de Molinos, Sao Brisos, Sintra, Lameiras i Pardais, a Portugal)
  • les Illes Balears (Sta. Margalida, Cala Llonga, Cap de Favàritx, Es Murtar, Maó, Monte Toro, S’embarcador de S’Alairó)
  • els Pirineus i sud de França (Benasque, Envalira, Martinet, Mig Aran, Ribes-Roques Blanques, al vessant sud; Aubert, Barutel, Beaucaire, Campan, Cierp, La Pène Martin, Martigna, Mas Carol, Saint Béat, Sarrancolín, Vilafranca de Conflent al vessant nord; Cannes-Minervois, Esterel-Frejús, Glanum, La Turbie, Saint-Victor-des-Oules, al sud de França)
  • la resta de Catalunya (Alcover, Centelles, Clots de St. Julià, Figaró, Folgaroles, Isona, Canovelles, El Pasteral, Empúries, Figueres, Garraf, Gavà, Girona, Gualba, Isòvol, La Cellera, Lleida, Port de la Selva, Rellinars, Rubí, St. Llorenç del Munt, St. Vicens-Breny, St. Vicens de Castellet, Tarragona –zona de la Budallera, Sabinosa, El Mèdol i altres pedreres de la costa–, Tortosa, Ulldecona, Vinaixa, Vic, Vilanova i la Geltrú)


Aquesta col·lecció, formada per més de 5.000 mostres i en continua ampliació, constitueix el conjunt més complet de què es disposa actualment a Espanya.


· Ceràmiques, principalment d’època antiga però també d’altres períodes, i en especial de contenidors (àmfores, grans gerres, etc.), materials constructius (tegulae, imbrex, tovot, etc.) i mostres de:

  • mostres del centres productors (forns ceràmics) del territori català
  • mostres de tipus amfòrics i pastes més representatives (àmfores bètiques, africanes, campanes, gàl·liques i lusitanes així com locals –tarraconenses) procedents d’arreu de la geografia catalana (Alcover, Badalona, Barcelona, Calafell, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, El Papiol, Empúries, Iesso-Guissona, Iluro-Mataró, Montmeló-Montornès, La Granada, Reus, Rubí, Ruidoms, Sta. Eulàlia de Ronçana, Sta. Perpètua de Mogoda, St. Martí Sarroca, St. Quirze del Vallès, St. Pere de Ribes, St. Pol de Mar, St. Vicens dels Horts, Tarragona, Terrassa, Tivissa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vila-Seca)
  • mostres d’alguns dels tipus amfòrics i pastes més representatives (àmfores bètiques, africanes, campanes, gàl·liques i lusitanes així com locals –tarraconenses) d’Espanya (Astorga, León, Uxama-Burgo de Osma, Rosinos de Vidriales, Tiermes, Sa Nitja, Puerto Real, Peniche, ), Europa (Xanten, Mainz i Walheim, a Alemanya; Lezoux, a França; Spoleto, a Itàlia) i el Proper Orient (Karkur-Cesarea, a Israel).· Morters de diverses composicions i cronologies (des d’època romana fins a època moderna i contemporània), procedents del Departament de Geologia de la UAB. Es tracta d’una col·lecció sense paral·lels a tot el territori espanyol i que es composa únicament de morters recollits de jaciments arqueològics i amb datació estratigràfica.

L’ICAC és un consorci creat per

 

 

I un institut universitari adscrit a la URV

 


L’ICAC col·labora amb                 L’ICAC té el reconeixement