Iván Fernández Pino

Miembro, Unidad de Documentación Gráfica, Servicios científico-técnicos.
Miembro, Equipo de investigación: Arqueología Cristiana y de la Antigüedad Tardía.
Código ORCID: 0000-0002-0387-7399
ifernandez@icac.cat
Breve currículum

1- DADES PERSONALS / PERSONAL DATA:

Nom: Ivan Fernàndez Pino Direcció: C/ Valls N:65 CP:43007 (Tarragona) Lloc de naixement: Reus Data de naixement: 30/07/87 Email: navifp@gmail.com Tel: 646464799 2-FORMACIÓ ACADÈMICA / ACADEMIC TRAINING: 2.1-Estudis: Arquitectura a la universitat Ramon Llull al seu campus de Tarragona. Finalitzat el 2016 Màster d’Arqueologia Clàssica en col·laboració entre la URV, l’ICAC y la UAB, finalitzat al 2015. Grau de Geografía e Historia a la UNED finalitzat al 2015. Diplomatura en Arquitectura tècnica finalitzada al 2012 a la Ramon Llull. Formació Professional en administració comptable 2010-2012. 2.2- Formació complementària: Curs de rehabilitació energètica d’edificis pel col·legi d’aparelladors i arquitectes tècnics de Tarragona, Desembre de 2017 Curs de Revit pel col·legi d’aparelladors i arquitectes tècnics de Tarragona, Febrer de 2016. Curs en certificació energètica d’edificis pel col·legi d’aparelladors i arquitectes tècnics de Tarragona, Febrer de 2016. Curs de “La redacció de les ITE’s” pel col·legi d’aparelladors i arquitectes tècnics de Tarragona, Octubre de 2016. Curs de “La construcció amb fusta” pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Desembre de 2015. Curs d’especialització en arqueologia de l’arquitectura per la universitat de Pàdua (Itàlia), Setembre de 2015.

Curs d’especialització en arqueologia de l’arquitectura en el Institut de Historia del CSIC (CCHS), Setembre de 2014. Curs de Photoscan i de escàner làser per la Universitat Rovira i Virgili, Setembre de 2014. Curs de dibuix BIM amb Revit Architecture 2011 per la Universitat Ramon Llull, Març 2011. 3- ALTRES CONEIXEMENTS / OTHER KNOWLEDGE: 3.1-Llengües: Parlat Llegit Escrit Català Matern Matern Matern Castella Matern Matern Matern Angles Correcte Correcte Correcte Alemany Bàsic Bàsic Coneixements 3.2-Informatics Programes informàtics bàsics (Office, Adobe..), d’Arquitectura (AutoCad, Revit, 3dMax, Photoshop,…), de pressupostos (TCQ, Zfacture,..) y de comptabilitat (RedAG, Contaplus,..) 3.3- Topogràfics Eines de pressa de dades topogràfiques amb sistemes tradicionals (estació total) i SMCD (escàner-làser, fotogrametria) 4- EXPERIÈNCIA LABORAL / WORK EXPERIENCE: Actualment autònom com a Arquitecte Tècnic des de juliol de 2013. Col·legiat 1640 Tècnic en documentació gràfica a l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia clàssica) per a la documentació i restitució de les restes romanes del port fluvial de Roma per a la Superintendencia Arqueológica de Roma. Desembre de 2017 – Febrer de 2018. Tècnic en documentació gràfica en el II Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda a Riba-roja de Túria. Encarregat de la redacció de la planimetria del jaciment. Juliol de 2017. Personal tècnic de suport a la investigació a l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia clàssica) per a la documentació i restitució de les restes romanes del circ en el projecte Arrel finançat per la Caixa. Març de 2016 – Maig de 2017. Arquitecte per a la realització de la planimetria de la biblioteca central de Barcelona a l’empresa Solumetrics. Desembre de 2016-Gener de 2017.

Tècnic en documentació gràfica en el I Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda a Riba-roja de Túria. Encarregat de la redacció de la planimetria del jaciment. Agost de 2016. Personal tècnic de suport a la investigació a l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia clàssica) per a la documentació i restitució de les restes romanes de la part alta de Tarragona, Juliol de 2015. Assistent docent a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV) durant els cursos 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016 y 2016/2017. Pràctiques a l’Ajuntament de Tarragona en la documentació gràfica de les restes paleocristianes de la Tabacalera entre octubre de 2014 y gener de 2015. Administratiu comptable a l’assessoria Aserco d’Octubre de 2010 a Octubre de 2012. Gerent d’una botiga a Torredembarra els estius de 2005 a 2015. 5- EXPERIÈNCIA DOCENT / TEACHER EXPERIENCE: Professor visitant a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV) durant el curs 2017/2018 Tècnic en documentació gràfica en el II Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda a Riba-roja de Túria. Encarregat de la redacció de la planimetria del jaciment. Juliol de 2017. Tècnic en documentació gràfica en el I Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda a Riba-roja de Túria. Encarregat de la redacció de la planimetria del jaciment. Agost de 2016. Assistent docent a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV) durant els cursos 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016 i 2016/2017. Curs de fotogrametria en el marc de l’escola d’estiu de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV) al Juny de 2016. Curs de fotogrametria per a personal de suport a tasques acadèmiques de la l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV) al Juny de 2015.

6- PUBLICACIONS / PUBLICATIONS:

5.1- Científiques:

Mobile Mapping and laser scanner to interrelate the city and its heritage: the Roman Circus of Tarragona. JM Puche, P. de Solà-Morales, JM. Macias, JM. Toldrà, I. Fernàndez: in REHAB 2017 – Proceedings of the 3rd International Conference on Preservation, Maintenance and Rehabilitation of Historical Buildings and Structures. Braga. In press. Más allá de la métrica. Las nubes de puntos como expresión gráfica semántica. JM Puche, P. de Solà-Morales, JM. Macias, JM. Toldrà, I. Fernàndez: EGA 31 (Revista de expresión gráfica arquitectònica), in press

Metodología de análisis del circo romano de Tarragona y nuevos resultados, I. Fernández. Universitat Rovira i Virgili, J.M. Macias. Institut Català d’Arqueologia Clàssica, J.M. Puche. Institut Català d’Arqueologia Clàssica, P. de Solà Morales. Universitat Rovira i Virgili y J.M. Toldrà. Universitat Rovira i Virgili, en Seminari internacional Modelos constructivos y urbanísticos de la arquitectura de Hispania: Definición, evolución y difusión. Del periodo romano a la Tardía Antigüedad. MArqHis 2013-2015, Madrid Octubre de 2015. En prensa.

Ensayos de nuevos análisis óptico-visuales para la lectura de paramentos J.M. Macias. Institut Català d’Arqueologia Clàssica, J.M. Puche. Institut Català d’Arqueologia Clàssica, P. de Solà Morales. Universitat Rovira i Virgili y J.M. Toldrà. Universitat Rovira i Virgili, I. Fernández. Universitat Rovira i Virgili, en Seminari internacional Modelos constructivos y urbanísticos de la arquitectura de Hispania: Definición, evolución y difusión. Del periodo romano a la Tardía Antigüedad. MArqHis 2013-2015, Madrid Octubre de 2015. En prensa. Expresión gráfica arquitectónica no dibujada: una aproximación digital. P. Sola-Morales, J.M. Toldrà, J.M. Puche, J.M. Macias, I. Fernández. EGA (Revista de expresión gráfica arquitectònica)

5.2- Models tridimensionals:

Basílica de Sant Fructuos, Tarragona (https://skfb.ly/6qLJx) Valencia la Vella, Riba roja de túria (https://skfb.ly/6qzRu) Sant Miquel de Terrassa (https://skfb.ly/6vNJK) Circ roma de Tarraco (https://skfb.ly/6qquy) Port fluvial de Roma (https://skfb.ly/6wvRu)

7- EXPERIÈNCIA ARQUEOLÒGICA / ARCHAEOLOGICAL EXPERIENCE:

7.1- Excavacions: Excavació al pati del museu bíblic, IX-XI de 2017. Dir. Macias/Muñoz/Teixell Excavació al II Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda a Riba-roja de Túria. VII de 2017. Dir. J.M. Macias, A. Ribera, M. Rosello. Excavació al I Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda a Riba-roja de Túria. VIII de 2016. Dir. J.M. Macias, A. Ribera, M. Rosello.

Excavació a l’exedra nord-oest del recinte de culte imperial (Claustre de la Catedral de Tarragona), XI-XII de 2015. Dir. Macias/Muñoz/Teixell Excavacions a la Necròpolis paleocristiana del Francolí (Tarragona) en el marc de la Beca d’iniciació a la recerca del ICAC amb col·laboració del Museu Bíblic Tarraconense i el Museu d’Història de Tarragona, X-XI de 2014. Dir. Macias/Muñoz/Teixell Campanya d’excavacions a Centcelles (Constantí) en el marc de les practiques d’excavació del màster d’arqueologia Clàssica sota la direcció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. X de 2014. Dir. J.A. Remolà Campanya d’excavacions a Centcelles (Constantí) en el marc de les practiques d’excavació del màster d’arqueologia Clàssica sota la direcció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. X de 2013. Dir. J.A. Remolà

7.2- Documentació tècnica Ajudant en les tasques de dibuix i lectura de paraments al port fluvial de Roma. Dir. J.M. Puche. Realització de diverses planimetries arqueològiques per a l’empresa Nemesis. Redactor de la documentació gràfica en el I Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda a Riba-roja de Túria. Encarregat de la redacció de la planimetria del jaciment. Agost de 2016. Col·laborador en la documentació mitjançant escàner làser i fotogrametria de les restes de Sant Pere i Sant Miquel de Terrassa en col·laboració amb l’ICAC el Museu de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa, campanya 2015. Col·laborador en la documentació amb escaneig làser i fotogrametria de les restes del Circ en el sector de la Capçalera, Volta Llarga i Trinquet Vell. Col·laboració amb l’ICAC la URV i l’Ajuntament de Tarragona, Campanya 2015. Col·laborador en la documentació amb escaneig làser i fotogrametria de les restes del Circ en el sector Sedassos, Carrer enrajolat, Carrer la Nau, Carrer Cavallers i Carrer Ferrers. Col·laboració amb l’ICAC la URV i l’Ajuntament de Tarragona, Campanya 2014. Col·laborador en la documentació gràfica mitjançant fotogrametria i escàner-làser de l’exedra nord-oest del recinte de culte imperial (Claustre de la Catedral de Tarragona), 2015. Realització del modelat 3D i reconstrucció visual de la Cripta dels Arcs de la Necròpolis. També realització d’una maqueta mitjançant impressió 3D en col·laboració entre el ICAC i la URV. en el marc de la Beca d’iniciació a la recerca del ICAC amb col·laboració del Museu Bíblic Tarraconense i el Museu d’Història de Tarragona, 2015. Col·laborador en la reconstrucció a escala ½ del Amfiteatre romà de Tarragona amb diferents sistemes geomètrics (Ovals i El·lipses) com a comprovació dels resultats de la Tesi doctoral de Josep Maria Toldrà, ETSA 2015.