Prospeccions geofísiques al subsòl de la Catedral de Tarragona

Representació/idealització numismàtica del temple a August
Principal Investigator(s):: A.Casas (Universitat de Barcelona), J. M. Macias (ICAC), Andreu Muñoz (Museu Bíblic Tarraconense).
Participating Researcher(s): P. L. Cosentino (Universitat de Palermo), Roger Sala (Sot -Prospeccios Geofísiques), Imma Teixell (Ajuntament de Tarragona), Joan Menchon (Ajuntament de Tarragona).
Collaborating Researcher(s) Y. Díaz, G. Fiandaca, E. García, M. Himi, M. Lafuente, R. Martorana, J.Mª Macías, J. Menchón, A. Muñoz, R. Sala, I. Teixell.
Dates: 01/01/2007 - 31/12/2008

Mitjançant un conveni de col·laboració entre l’Arquebisbat de Tarragona (Capítol de la Catedral) i l’ICAC per a la realització de prospeccions geofísiques al subsòl de la Catedral de Tarragona, s’han fet, durant el mes de setembre de 2007, prospeccions geofísiques a l’interior de la Catedral i del claustre. Ha estat un projecte fruit de la col·laboració amb el Departament de Geofísica de la Facultat de Geologia (Universitat de Barcelona), la Universitat de Palerm i l’empresa Sot-Prospeccions geofísiques. Per a aquesta col·laboració, l’ICAC signà també un conveni específic de col·laboració amb la Universitat de Barcelona.

Els objectius han estat assolits i s’ha pogut determinar l’existència del possible fonament del temple de culte imperial dedicat a l’emperador August, que es va construir durant l’imperi de Tiberi. El temple estaria delimitat per un témenos sagrat i establiria l’àrea religiosa més prestigiosa de la ciutat. Posteriorment aquest espai fou ocupat per l’episcopi visigòtic i la definitiva Seu Metropolitana medieval. També s’ha demostrat l’existència d’estratigrafia arqueològica sota la catedral medieval.

Representació/idealització numismàtica del temple a August