Els Aqüeductes romans de Tàrraco. (Projecte Quadriennal. Generalitat de Catalunya. CLT009/18/00098)

Principal Investigator(s):: Jordi López Vilar i Anna Gutiérrez
Participating Researcher(s): Joan Canela, Lluís Casas (UAB), Núria Guasch (UB), Héctor Orengo, Isidre Pastor (CEG), José Luís Parada (UAB), Josep M. Puche, Jordi Sardà (URV, Josep M. Solé (URV) i Josep Zaragoza
Dates: 01/01/2018 - 31/12/2021
Financed by: Diputació de Tarragona
Consorci d'Aigües de Tarragona
Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Fundació Privada Mútua Catalana

El present projecte té com objectiu primordial localitzar i documentar la conducció romana més llarga que abastia l’antiga ciutat de Tarraco topogràfica i fotogràficament. Amb un recorregut d’uns 50 kilòmetres, és una obra mestra d’enginyeria tan important com desconeguda. L’estat actual del coneixement d’aquesta obra hidràulica és força precari, atès que el seu recorregut és imprecís en força llocs. El projecte vol suplir aquesta mancança a partir de la localització dels trams visibles, la seva georeferenciació i documentació fotogràfica. Aquesta acció proporcionarà un detallat document que servirà als municipis per establir una àrea de protecció que salvaguardi les restes romanes. Paral·lelament, les zones millor conservades poden ser integrades com atractiu monumental i/o com punts singulars en itineraris turístics prèviament a la seva adequació i posada en valor.

El profit que es deriva del coneixement acurat de la situació i estat de conservació dels aqüeductes permetrà:

• Protegir-los adequadament en els instruments de planejament urbanístic.
• Sumar nous elements de patrimoni històric i arquitectònic als municipis.
• Integrar trams determinats en rutes turístiques o de senderisme.
• Augmentar considerablement el coneixement científic dels aqüeductes romans.
• Contribuir de forma important a la història de l’aprofitament de l’aigua del Gaià.

Els municipis beneficiats són els següents: Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Alió, Puigpelat, Nulles, Vallmoll, la Secuita, el Catllar, els Pallaresos i Tarragona. A més el projecte inclou també els dos aqüeductes romans inèdits que conduïen les aigües a vil·les romanes situades al Baix Gaià, per la qual cosa es veuran inclosos també La Riera, la Nou de Gaià i Altafulla.