La Tarragona de Serra i Vilaró. Visita al Fòrum de la Colònia – ACTIVITAT POSPOSADA

Date:14/03/2020
Time: 11 h
Fórum de la Colònia
Tarragona (carrer Lleida, s/n)
Organised by: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, MNAT, Museu de Solsona
«La Tarragona de Serra i Vilaró»

Continua el cicle d’actes en homenatge a Mn. Joan Serra i Vilaró. Queden per davant els intercanvis Tarragona/Solsona, una ruta cultural a Tarragona i una taula rodona.

Aquest dissabte 14 de març no us perdeu la jornada a Tarragona, «La Tarragona de Serra i Vilaró», que inclou una visita guiada al Fòrum de la Colònia de Tarragona (11 h) i una visita a la Necròpolis Paleocristiana (16 h).

El Fòrum de la Colònia va ser el centre neuràlgic de Tàrraco. Els carrers principals hi conduïen i s’hi concentrava tota l’activitat pública de la ciutat, per la qual cosa es va convertir en un punt de trobada i de reunió de les elits locals. A més, s’hi va desenvolupar tota l’activitat administrativa. Va ser, en definitiva, el cor de la vida social i política de la colònia.

S’ha documentat una primera plaça construïda en època republicana i presidida pel temple dedicat a la tríada capitolina ―Júpiter, Juno i Minerva. Possiblement, aquest espai estava envoltat per porticats. En època augustiana, amb la construcció del teatre, la plaça va sofrir una primera transformació obrint-se al mur de tancament de la graderia o cavea. Finalment, en època tiberiana es va construir una nova plaça pública annexa (forum adiectum), sobreelevada respecte de la primera plaça. Aquest nou fòrum estava presidit per una basílica de tres naus, una de les quals s’obria a una nova plaça porticada per tres dels seus costats. El porticat del costat sur se sustentava sobre un criptopòrtic documentat en recents excavacions realitzades al carrer Gasòmetre.


Programa d’homenatge a Mn. Joan Serra i Vilaró

Homenatge 50 anys Joan Serra_Programa Actes_Gencat Cultura_pg1

Homenatge 50 anys Joan Serra_Programa Actes_Gencat Cultura_pg2