XIII Cicle de Documentals Arqueològics (FICAB)

Dates:14/10/2020 - 14/10/2020
Time: 19 h
Antiga Audiència
Tarragona (Plaça del Pallol, 3)
Organised by: Ajuntament de Tarragona

L’edició 2020 del Festival Romà de Tarragona arriba, aquesta setmana, amb una adaptació de formats i de la temàtica, després que hagués d’anul·lar-se a causa de la pandèmia la passada primavera. L’ICAC ha pogut mantenir la celebració del Cicle de Documentals Arqueològics, en col·laboració amb el Festival Internacional de Documentals Arqueològics del Bidasoa, FICAB.

 

Dimecres, 14 d’octubre (19 h). Sala d’actes de l’Antiga Audiència

FICAB_documental4_coverBonaparte: la campanya d’Egipte. Els descobriments (VO FR / VS CAST, 52′)

Maig de 1798: Napoleó emprèn el seu somni oriental i desembarca a Egipte, bressol de la civilització, amb un contingent de soldats, marins i intel·lectuals. Un cop pacificat el país, els anomenats “savants” o savis, científics que acompanyaren les tropes, van poder per fi dedicar-se a descobrir les meravelles arqueològiques amagades al país. Però mentre l’expedició partia cap al sud, la campanya militar de Síria s’estancava. Després de tres anys de treball, els esdeveniments polítics i militars van obligar aquests pioners de l’egiptologia a tornar a França.


Consulta aquí el programa del Festival Tarraco Viva 2020


 

Les altres projeccions del cicle han estat:

 

Dilluns, 12 d’octubre (11 h). Sala d’actes de l’Antiga Audiència

FICAB_documental1_coverLa dona a Cartago Nova (VO CAST, 50′)

Qart Hadasht ha caigut! Els cartaginesos han estat derrotats! Roma ha vençut. Llarga vida a Cartago Nova! Dones i nenes de tota classe conviuen a la ciutat romana. Aquesta és la història d’aquestes matrones, llibertes i esclaves, de la seva vida privada i els seus moments més preuats, dels seus temors i les seves esperances, dels seus anhels i les seves conquistes. És la història de la dona a Cartago Nova.

 

Dimarts, 13 d’octubre (19 h). Sala d’actes de l’Antiga Audiència


FICAB_documental2_coverEl fantasma de palau 
(VO FR / VS CAST, 23′)

Què passaria si una jove arqueòloga es trobés amb un fantasma del passat, un romà que pogués transmetre en primera persona com es vivia fa dos mil anys a la ciutat d’Aventicum (Suïssa)? S’establiria un apassionant diàleg per a parlar dels principals monuments de la ciutat, les restes epigràfiques, els mosaics o les termes.

 

FICAB_documental3_coverTebtunis, una ciutat trobada (2011, VO FR / VS CAST, 26′)

L’assentament de Tebtunis va ser fundat durant la XII dinastia egípcia, cap el 1800 aC, mantenint-se habitat fins el segle XII de la nostra era. Es tracta, per tant, d’un jaciment excepcional per a conèixer l’evolució del lloc des de temps faraònics fins a l’edat mitjana, passant per l’etapa hel·lenística i romana. Destaca, a més, per les restes de papirs i ostrakon conservats.