Aspectivitat, performativitat, simbolisme i cosmovisió en les produccions artístiques de l’Egipte faraònic

Escena de coronament del rei Ptolomeu VIII, Temple d'Horus, Edfu (@ Núria Torras)
Data: 10/12/2019
Hora: 15 h a 18 h
ICAC, Sala de reunions
Tarragona (plaça d'en Rovellat, s/n)
Organitza: ICAC

En el marc del Màster Interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV-UAB-ICAC), la professora Núria Torras impartirà una classe oberta sobre produccions artístiques a l’Egipte faraònic.

«Aspectivitat, performativitat, simbolisme i cosmovisió en les produccions artístiques de l’Egipte faraònic».

En aquesta sessió la Dra. Núria Torras aportarà les principals eines per a accedir a una comprensió profunda de les produccions artístiques de l’antic Egipte. A través de l’anàlisi d’escultures, pintures, relleus —així com de l’arquitectura— evidenciarà la vinculació entre significant i significat, vector del poder performatiu de les imatges. Durant la sessió es treballaran els contextos arqueològics i socioculturals d’una selecció d’obres produïdes al llarg de diverses etapes històriques de la civilització faraònica.

Núria Torras Benezet és egiptòloga, doctora per la UPF i llicenciada en Història per la UB. Obtingué l’especialització a l’École Pratique des Hautes Études (EPHE), al Collège de France i a l’École des Langues et Civilisations de l’Orient Ancien de l’Institut Catholique de París. La seva recerca es centra en els àmbits de les produccions artístiques i els rituals màgics a l’antic Egipte.

Actualment és investigadora del grup de recerca Màgia i Endevinació a Grècia i Roma de la UPF. És també professora d’Art Antic i Clàssic a la UB, la UIC i la UPF i consultora dels Estudis d’Humanitats a la UOC, on forma part de l’equip docent del Màster oficial en Mediterrània Antiga. Col·labora amb museus i diverses empreses de gestió cultural. Ha estat coautora i coordinadora de diversos materials didàctics i és autora de diversos articles científics en Història Antiga i Egiptologia.