Treball de camp a la colònia grega d’Abdera (Tràcia, Grècia): reportatge sobre l’aventura d’estiu de l’equip GIAP

Part of the GIAP team during a drilling in dry wetland in the Tuzla Gyol area (Greece). Photo: GIAP/ICAC
Originally posted by the GIAP team at http://giap.icac.cat/news/

2020, un any complicat per a tot el món! I, enmig de la pandèmia, l’equip GIAP havia d’avançar d’alguna manera amb el projecte TransLands i assegurar la provisió de conjunts de dades per a continuar amb la reconstrucció i anàlisi paleoambiental de la colònia clàssica d’Abdera (Tràcia, Grècia).

Havíem d’arribar d’alguna manera a la nostra àrea d’estudi i recuperar seqüències sedimentàries de l’Holocè adequades per a l’anàlisi paleoambiental multi-proxy. També volíem explorar l’estratigrafia de l’holocè i reconstruir la paleogeografia al voltant de la colònia per tal d’entendre millor la configuració del paisatge a través del temps.

Com relata el mateix GIAP: La logística va ser molt complicada, sobretot per les incerteses que es van produir fins a l’últim minut sobre si es permetria viatjar a l’equip. Malgrat tot, l’excel·lent col·laboració entre cinc institucions diferents (GIAP/ICACGEOLAB Laboratoire de Géographie Physique et Environnmentale —UMR 6042 UCA-CNRS—, EVS UMR 5600 Environnement Ville Société —UMR 5600 UNIV LYON2-CNRS—, Xanthi Ephorate of Antiquities i la Kapodistrian University at Athens) i la determinació dels doctors Alfredo MayoralAna EjarqueArnau Garcia, Mercourios GeorgiadisYannis Apostolou i la resta de l’equip ho van aconseguir!

The coastal wetlands around Abdera. Mosquitos apart, there are worse places to be! Photo: GIAP/ICAC
The coastal wetlands around Abdera. Mosquitos apart, there are worse places to be! Photo: GIAP/ICAC

L’equip GIAP va completar dues campanyes de sondejos el mes de juliol i els mesos de setembre/octubre a la costa oest de Tràcies (Grècia). I aquí teniu les campanyes en nombres: 18 dies de treball de camp, 6 persones de 3 institucions diferents, 22 punts de sondeig, diversos vols, 5.800 km travessant quatre països amb una furgoneta, 700 km en un ferri, 500 km amb un Opel Corsa (alguns d’ells fora de camins), 5 PCR, molts quilos de formatge feta, +/- 50 suvlakis, i molta diversió!

En total, vam perforar més de 140 metres de sediment a diferents zones humides de la colònia grega (profunditat màxima de 8,2 m). D’aquests, vam obtenir 54 m de sediment, que es data entre el neolític i el període postclàssic.

El doctor Alfredo Mayoral fou el primer a posar les mans a les mostres i ha iniciat ja l’anàlisi estratigràfica i sedimentològica al laboratori de l’ICAC. Segures en una nevera recentment adquirida, aquestes mostres seran estudiades durant els propers anys per un equip d’especialistes en paleoambientologia sota la direcció de la doctora Ana Ejarque (GEOLAB UMR 6042).

Les anàlisis inclouran diverses proxies i permetran comparar la història ambiental de la colonització d’Abdera amb l’extens registre paleoambiental revelat durant els darrers anys a Empúries (Catalunya), a la costa oriental d’Espanya.

Tanmateix, donat el nombre, la distribució i la profunditat dels registres sedimentaris, i tenint en compte els resultats de la datació preliminar de radiocarboni, el GIAP podrà utilitzar-los també per estudiar una àmplia varietat de temes socio-mediambientals, com ara el primer impacte humà a la zona (fet particularment important ja que l’Egeu es considera una de les vies d’entrada del neolític a Europa), l’anomenada “edat fosca” i molt més.

The Russian corer head full of lagoon sediments (and of palaeoenvironmental information!). Photo: GIAP/ICAC
The Russian corer head full of lagoon sediments (and of palaeoenvironmental information!). Photo: GIAP/ICAC

L’equip en el terreny fou: Alfredo Mayoral, Ana Ejarque, Arnau Garcia, Yannis Apostolou, Mercourios Georgiadis i Vincent Gaertner.

 

Segueix les novetats als comptes de Twitter del GIAP i de l’ICAC!

 

 


La campanya d’estiu a Abdera forma part dels projectes de recerca:

01/01/2019 – 31/12/2021
Finançament: Agencia Estatal de Investigación, Projectes (PGC2018-093734-B-I00)
Logo AEI_web

16/09/2019 – 15/09/2022
Finançament: Comissió Europea, Marie S. Curie Action – Individual Fellowships (H2020-MSCA-IF-2018: 839650)
Logo MSCA individual_web

COMPARTEIX: