L’ICAC participa novament en la celebració del festival Tarraco Viva

Imatge promocional del festival
Arranca la XXI edició del festival Tarraco Viva.

L’ICAC, com en edicions anteriors, hi participa en diferents activitats. Enguany ha reforçat el seu paper assessor, amb la col·laboració del grup de recerca SETOPANT (URV-ICAC). La col·laboració ha consistit, fonamentalment, en un treball de recreació virtual del fòrum de Tarraco que s’exposarà en les activitats de divulgació històrica del festival. És una manera d’apropar l’expertesa de l’ICAC i el SETOPANT en l’ús de la realitat virtual per al coneixement i divulgació del patrimoni. En aquest cas, al voltant de l’arquitectura i urbanisme de l’antiga Tarraco.

Recreació virtual i en color de la ciutat de Tarraco (fase treball). Imatge: SETOPANT (URV-ICAC)
Recreació virtual i en color de la ciutat de Tarraco (fase treball). Imatge: SETOPANT (URV-ICAC)

 

Una altra novetat en l’edició d’enguany és l’activitat Diàlegs amb la història: la ciutat romana i el món urbà en el Mediterrani clàssic. A partir de la reflexió següent: “El món romà era bàsicament un món urbà i la ciutat va articular gran part de la civilització romana. Què resta de la seva petjada en la nostra cultura actual?”, diversos investigadors faran un debat sobre les principals característiques del món urbà romà i la seva petjada en la nostra cultura actual.

El director e. f. de l’ICAC, Josep Maria Palet, és un dels investigadors que participarà en el debat, juntament amb Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC), Jesús Carruesco (URV-ICAC) i Ricardo Mar (URV); amb Magí Seritjol (director del festival Tarraco Viva) i el periodista Enric Calpena.

 Dimarts, 7 de maig. 19:00 h. Antiga Audiència (Plaça del Pallol, 3, Tarragona). Entrada de pagament: 3 €. Edat recomanada: a partir de 12 anys.

XII edició del Cicle de documentals arqueològics, a l’ICAC

Una activitat ja característica del festival i que identifiquem plenament amb l’ICAC és la projecció de documentals de temàtica arqueològica. Enguany, el cicle arriba a la seva XII edició. Les projeccions es repartiran entre els dies 7, 8 i 9 de maig. Entrada lliure!

Dimarts 7 de maig

 • 16:30 h. T’expliquem l’arqueologia [7’]
 • 16:40 h. Ingeniería romana: Acueductos I [57’]
 • 17:40 h. Pausa
 • 17:55 h. Ingeniería romana: Acueductos II [50’]

Dimecres 8 de maig 

 • 16:30 h. La estela de tormenta: revelaciones sobre el éxodo y plagas de Egipto [65’]
 • 17:35 h. Pausa
 • 17:50 h. T’expliquem l’arqueologia [7’]
 • 18:00 h. Metellinum, Tesoros al descubierto [36’]

Dijous 9 de maig 

 • 16:30 h. T’expliquem l’arqueologia [7’]
 • 16:40 h. Investigaciones en aguas profundas: La pista del vino [26’]
 • 17:10 h. Investigaciones en aguas profundas: El Tesoro de la isla de Batz [25’]
 • 17:35 h. Pausa
 • 17:50 h. Siguiendo nuestras huellas: el viajero galoromano [26’]

 

Captura de pantalla del documental Acueductos romanos I
Un moment del documental Acueductos romanos I (…)

 

IX Passejada arqueològica pel teatre romà de Tàrraco

Per novè any consecutiu, l’Associació APLEC (Associació de professorat de llengües clàssiques de Catalunya) i l’ICAC organitzen aquesta activitat gratuïta adreçada a alumnat de llatí, grec i món clàssic de 4t d’ESO i Batxillerat, enguany amb la col·laboració del MNAT.
La IX Passejada arqueològica es farà dues vegades: els dies 15 i 17 de maig (d’11:30 h a 13:30 h). En la passejada, l’alumnat podrà accedir a l’interior del teatre romà i contemplar les parts que se’n conserven, amb la interpretació de l’investigador de l’ICAC Jordi López. L’activitat es dividirà en dos grups: un es quedarà a l’exposició de síntesi del MNAT (on hi haurà una conferència sobre el teatre), i un segon grup visitarà les restes arqueològiques del teatre.
 • Punt de trobada: MNAT (Tinglado 4 del moll de costa).
 • Inscripció: enviar un correu a correu.aplec@gmail.com fins el 8 de maig. Places limitades a 80 persones.

IX Passejada arqueologica_cartell

VIII edició del concurs Odissea 2019

L’ICAC és un dels patrocinadors del concurs Odissea, organitzat per l’Associació Aplec (Associació de professorat de llengües clàssiques de Catalunya). La vuitena edició del concurs Odissea a Catalunya ha girat al voltant del tema “La ciència i la tecnologia a Grècia i Roma”. Hi han participat estudiants de centres de secundària d’arreu de Catalunya. L’equip guanyador de la filial catalana del concurs  representarà Catalunya a la final estatal. 

L’entrega de premis es farà el divendres 17 de maig, a les 13:30 h, a la Sala d’Actets de l’ICAC.

 

 

COMPARTEIX: