Un conveni impulsa l’estudi i difusió del patrimoni històric vinculat a la captació i portada de l’aigua

Pau de Solà-Morales, Maria José Figueras, Josep Fèlix Ballesteros, Josep Maria Palet, Pau Pérez, Josep Maria Macias. Foto: Aj. Tgn
L’acord entre Ematsa, l’ICAC i la URV contempla la redacció d’un Pla Estratègic per a la protecció, estudi i difusió del Patrimoni Històric vinculat a la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, La Canonja, El Catllar i Els Pallaresos.

 

 

 

 

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han signat un conveni de col·laboració a l’Ajuntament de Tarragona amb l’objectiu de desenvolupar programes i projectes de documentació i difusió en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric, tots vinculats a la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, La Canonja, El Catllar i Els Pallaresos.

“Es tracta que l’ICAC pugui aportar la seva competència tècnica i acadèmica per fer valdre continguts arquitectònics, culturals i socials vinculats a la història del cicle integral de l’aigua a Tarragona, La Canonja, El Catllar i Els Pallaresos. L’objectiu d’aquest acord és protegir, estudiar i difondre el nostre patrimoni”, subratlla l’alcalde de Tarragona i president d’Ematsa, Josep Fèlix Ballesteros.

La rectora de la URV, l'alcalde de Tarragona i el director e. f. de l'ICAC, en un moment de la signatura del conveni
La rectora de la URV, l’alcalde de Tarragona i el director e. f. de l’ICAC, en un moment de la signatura del conveni. Foto: ICAC

Els resultats de la col·laboració faran possible el desenvolupament de noves activitats de difusió del patrimoni i el valor de l’aigua com a recurs, amb una perspectiva històrica que posi de relleu la seva determinant importància en la construcció urbanística, cultural i social de territoris i comunitats. Les activitats de difusió serviran per fomentar el culte a la gestió del cicle integral de l’aigua i s’inclouran a l’agenda sociocultural de la ciutat a fi de sensibilitzar la ciutadania i promoure la consciència mediambiental.

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras, ha destacat la importància “d’un conveni que consolida la relació entre l’Ajuntament, la Universitat i Ematsa. Aquest acord posa en valor un bé preuat com és l’aigua. És important difondre la investigació de la captació i distribució d’aquest recurs”. I ha conclòs: “Volem que es noti la nostra presència com a promotora dels valors del nostre patrimoni”.

Per la seva part, el director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha defensat que “l’estudi de la gestió de l’aigua és un tema de recerca molt important i de molta actualitat. La distribució i captació d’aigües són obres que afecten el conjunt del territori i que implica a diferents municipis, per la qual cosa tenen una connotació comarcal”. I ha afegit: “També realça elements patrimonials desconeguts i que poden tenir un impacte en la captació del turisme cultural”. Una idea que també ha recollit el director de l’Escola d’Arquitectura, Pau de Solà-Morales: “Elaborarem un pla estratègic per conèixer el patrimoni que tenim, ja que és la millor manera de difondre’l”.

 

L'investigador Josep Maria Macias ha exposat l'activitat de recerca de l'ICAC en el conveni
L’investigador Josep Maria Macias (a la dreta) ha exposat l’activitat de recerca de l’ICAC en el conveni. Foto: ICAC

Precisament un dels eixos que contempla aquesta línia de col·laboració que s’enceta a partir d’avui és la redacció d’aquest Pla estratègic per a la protecció, estudi i difusió del Patrimoni Històric vinculat a la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, La Canonja, El Catllar i Els Pallaresos. Aquest pla estratègic elaborarà un catàleg dels elements patrimonials relacionats amb el cicle integral de l’aigua en els municipis esmentats i inclourà una sèrie de propostes d’actuació de difusió i/o museïtzació, que poden agrupar diversos elements patrimonials, amb la voluntat de definir estratègies futures d’actuació i d’implementació del patrimoni de l’aigua en els circuits culturals dels municipis afectats.

COMPARTEIX: