Els ports de l’antiguitat, protagonistes del cinquè congrés Tarraco Biennal

A la dreta, Jordi López, editor de la publicació. Amb Andreu Muñoz i Joaquín de Arbulo, responsables del congrés (foto: URV)
Dimecres 27 de novembre es va presentar el llibre de les actes de la quarta trobada, centrada en l’arqueologia cristiana

“Viure als ports de l’antiguitat” és el títol del cinquè congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal que tindrà lloc a Tarragona el mes de novembre de l’any vinent.

Les relacions comercials, la fiscalitat i la petjada que van deixar els ports en el desenvolupament de ciutats de l’Imperi Romà com Tarraco són alguns dels temes que hi abordaran els experts. Una oportunitat, segons els organitzadors, per “apropar el patrimoni marítim als tarragonins”.

L’anunci el va fer el passat dilluns el coordinador de Tarraco Biennal, professor de la URV i investigador de l’ICAC, Joaquín Ruiz de Arbulo, en la presentació als mitjans de comunicació del llibre de les actes del quart congrés i la setena reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica que es va celebrar l’any passat a Tarragona.

El Museu Bíblic va acollir la presentació del llibre amb els articles de la darrera edició

El llibre publica 51 articles de 97 autors provinents d’una vintena d’universitats europees i diverses institucions. Són 500 pàgines que expliquen les últimes aportacions científiques d’investigacions en monuments de Tarraco com Centcelles, l’Amfiteatre o la Necròpolis paleocristiana, però també d’altres províncies d’Hispània.

L’editor del llibre, l’arqueòleg i investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) Jordi López, va informar que el recull de les actes, en 500 pàgines, aporta estudis realitzats per investigadors de Catalunya, Espanya, Portugal i els Estats Units, pertanyents a diferents universitats, institucions com l’ICAC, museus i institucions i empreses de l’àmbit de l’arqueologia.

L’obra està organitzada per blocs. El primer, recull deu articles sobre Tàrraco i setze relacionats amb la província Tarraconensis. També n’hi ha d’altres províncies romanes com la Lusitània i la Bètica.

Se n’han editat mig miler d’exemplars, que seran repartits per universitats i centres especialitzats. Estaran a la venda en l’acte públic de presentació del llibre, que va tenir lloc el dimecres 27 de novembre a les 19 h al Museu Bíblic Tarraconense. La publicació està dedicada a mossèn Joan Serra Vilaró, coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort.

Segons Andreu Muñoz (Museu Bíblic — ICAC), coorganitzador del congrés, les actes i la trobada científica del 2018 “posen Tarragona al mapa del cristianisme paleocristià, revaloritzen l’arqueologia d’aquest període i suposen una transferència de coneixement important a la població”.

COMPARTEIX: