Aprovat el projecte per fer un centre de divulgació de la ciència al Banc d’Espanya

Antic edifici del Banc d'Espanya, Rambla Nova de Tarragona (foto: Wikimedia Commons)
Europa cofinançarà amb gairebé dos milions d’euros aquesta iniciativa, en què participa l’Ajuntament de Tarragona amb els instituts de recerca del territori i la Universitat Rovira i Virgili

Després de més de quinze anys tancat, l’edifici de l’antic Banc d’Espanya tornarà a obrir les  portes l’any 2023 convertit en un centre de divulgació científica al centre de Tarragona. La Unió Europea, a través dels fons FEDER, ha concedit un cofinançament de gairebé dos milions d’euros al projecte Rambla Science, coordinat per l’Ajuntament de Tarragona, els centres d’excel·lència en recerca del territori –l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)– i la Universitat Rovira i Virgili.

El conseller en funcions i responsable del projecte per part de l’Ajuntament, Francesc Roca, ha mostrat la seva satisfacció pel finançament rebut i també la seva confiança en que, independentment del partit que acabi governant a Tarragona, la iniciativa tiri endavant “perquè és un projecte innovador de ciutat i haver aconseguit l’aval i el reconeixement de la Unió Europea és molt important”.

Una imatge amb els representants de totes les institucions implicades en el projecte: Ajuntament de Tarragona, ICAC, ICIQ, IISPV , IPHES i URV. Foto: ACN
Una imatge amb els representants de totes les institucions implicades en el projecte: Ajuntament de Tarragona, ICAC, ICIQ, IISPV, IPHES i URV. Foto: ACN

Els dos milions d’euros concedits representen aproximadament la meitat del cost total de projecte de rehabilitació de l’edifici. El pressupost total de l’actuació és de 3.956.434 euros. El pressupost municipal de 2019 destina una partida de mig milió d’euros a redactar el projecte i atendre els primers treballs. L’equip de govern -ara en funcions- ha previst una aportació de fins a 2,5 milions d’euros de recursos propis en els propers quatre anys. Roca ha assegurat que ja s’està treballant en la cerca de cofinançament per dotar de contingut el Rambla Science, “que obrirà les seves portes abans de quatre anys”.

El projecte té l’objectiu de convertir-se un espai de referència de la cocreació i divulgació de la ciència i de la transferència del coneixement a través de la creativitat i el descobriment. Rambla Science gira al voltant de la generació de coneixement dels centres de recerca, innovació i transferència, de reconegut prestigi internacional, amb la voluntat de posar a disposició de la ciutadania una eina que permeti interactuar amb la ciència i el coneixement.

La renovació de l’edifici donarà lloc a cinc espais clarament diferenciats. El soterrani es convertirà en la Galeria de la Ciència, un espai per a dues o tres exposicions temporals l’any. A l’espai Reptes de la Ciència, ubicat a la planta baixa, hi haurà l’exposició permanent “Els reptes de la ciència”, un espai de networking, una cafeteria i una botiga temàtica. La primera planta es dividirà en un auditori polivalent amb capacitat per a 140 persones i l’espai Descobreix, de foment del coneixement i l’educació científiques a través de petites exposicions, tallers, espais de descoberta, sala d’audiovisuals, racons de lectura, etc. A la segona planta se situarà l’espai Experimenta, amb activitats dirigides i tallers. D’altra banda, el projecte també preveu el condicionament del terrat perquè pugui acollir recepcions i esdeveniments.

Segons va avançar Roca, durant el segon semestre de 2019 s’enllestirà la redacció dels projectes executius de construcció i de museografia, així com el pla de comunicació i s’espera que els treballs d’execució i direcció d’obres tinguin una execució de quinze mesos.

COMPARTEIX: