Lectura de tesi sobre el fòrum romà de Llívia

Fragment de rostre d'estàtua de marbre trobat al fòrum de Iulia Libica.

“El fòrum romà de Iulia Libica i l’arqueologia urbana de Llívia (Cerdanya)” és el títol de la tesi que llegirà Jordi Guàrdia a l’ICAC el divendres 6 d’abril de 2018 a les 11 h. L’han dirigit Josep Guitart (UAB-ICAC) i Oriol Olesti (UAB).

El tribunal estarà format per Luisa Migliorati, professora titular de la Università di Roma “La Sapienza”; Javier Andreu, professor titular de la Universidad de Navarra, i Cèsar Carreras, professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Resum de la tesi

Aquesta tesi tracta sobre la ciutat romana de Iulia Libica, i en especial del seu fòrum, identificat l’any 2013, que és l’únic situat en ple Pirineu. Es tracta d’un conjunt de planta rectangular amb una plaça central vorejada de pòrtics, del qual tenim el cantó curt septentrional perfectament conservat, delimitat per un podium sobre el qual es troben els principals edificis.L’època d’esplendor de la ciutat, de fundació molt probablement augustea acompanyada del dret llatí, s’estén al llarg dels segles I-II dC.

Entre els anys 2016 i 2017 s’ha iniciat la delimitació i excavació del temple altimperial, descobert en una posició centralitzada al mig del podium i respecte al fòrum. S’ha de destacar també les nombroses troballes de qualitat efectuades des de l’any 1997, com ara fragments escultòrics de marbre, capitells, cornises, fragments de marbres de colors aplicats a l’arquitectura, bases d’estàtua i una ara.

COMPARTEIX: