Els alcaldes del Gaià i l’ICAC s’uneixen per estudiar els aqüeductes romans

Tram de l'aqüeducte del Pont d'Armentera conservat a la Secuita.

Ahir l’Ajuntament de Nulles i l’ICAC van presentar el projecte Aqua Augusta a 13 alcaldes més del Tarragonès i l’Alt Camp, que s’han compromès a col·laborar en la recerca dels aqüeductes romans i també en la futura explotació cultural d’un monument tan important com desconegut.

Aqua Augusta és un  projecte per documentar els aqüeductes romans que agafaven l’aigua del riu Gaià. Sobretot la conducció que proveïa la ciutat de Tàrraco, que naixia al Pont d’Armentera i baixava fins la ciutat en un sinuós recorregut de més de 50 km. Però també es volen estudiar dos aqüeductes que naixien al Catllar i duien l’aigua a dues vil·les romanes situades als termes d’Altafulla i Tarragona.

La investigació de l’ICAC inclou resseguir sobre el terreny les restes de les conduccions, fitxar-les i fer-ne una topografia acurada. L’objectiu és facilitar-ne la protecció com a element del patrimoni històric i la posada en valor.

Reunió dels representants dels 14 municipis amb membres de l'ICAC.
Reunió dels representants dels 14 municipis amb membres de l’ICAC.

La iniciativa té la complicitat del territori, en concret dels 14 municipis per on passen les conduccions: Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Alió, Puigpelat, Nulles, Vallmoll, la Secuita, el Catllar, els Pallaresos, Tarragona, la Riera, la Nou de Gaià i Altafulla.

El projecte, a més, compta amb la participació de la Fundació Privada Mútua Catalana, ha rebut el suport del Consorci d’Aigües de Tarragona i està previst implicar-hi els centres d’estudis de la zona.

COMPARTEIX: