Inaugurada l’exposició sobre l’arqueologia de les primeres catedrals d’Europa

Presentació a la premsa de les intervencions a la Catedral de Tarragona (2010-2011).

Des d’ahir està oberta l’exposició «De Tarragona a Tournai: arqueologia de les primeres catedrals d’Europa», coorganitzada per l’ICAC, al Museu Bíblic Tarraconense.

Es tracta d’una exposició itinerant produïda a Bèlgica el 2016 que recull els resultats de les intervencions arqueològiques en més de vint catedrals europees, entre elles Tarragona, Girona, Barcelona, València, Terrassa, Idanha, Ginebra, Martigny, Aosta, Alba i Milà.

El muntatge incorpora els treballs arqueològics desenvolupats en la ciutat que l’acull, de manera que el visitant pot conèixer l’estat de la qüestió de la Catedral de Tarragona i alhora tenir una visió de síntesi de l’arqueologia a les catedrals europees. En el marc de la mostra s’organitzen visites guiades a les restes arqueològiques que conserva el Museu Bíblic i els resultats de les actuals excavacions arqueològiques.

Acte inaugural, durant el parlament del director de l'ICAC, Joan Gómez Pallarès. Foto: Santi Grimau/Arquebisbat de Tarragona.
Acte inaugural, durant el parlament del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès. Foto: Santi Grimau/Arquebisbat de Tarragona.

L’acte d’inauguració, presidit pel l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va comptar amb l’assistència del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès; el director dels  Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs; la consellera d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona, María Elisa Vedrina, representant la presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona; la consellera de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Tarragona, Elvira Ferrando, i la directora del Museu Diocesà de Tarragona, Dr. Sofia Mata.

La inauguració va comptar, també, amb l’aportació de Raymond Brulet, professor emèrit de la Universitat Catòlica de Louvain, a Bèlgica, país d’origen d’aquesta exposició itinerant, i d’Albert Ribera, director tècnic del Centre Arqueològic de La Almoina, a València, ciutat que ha precedit Tarragona en l’acollida de la mostra.

Maqueta en construcció del recinte de culte imperial (temple d’August). Foto: Santi Grimau/Arquebisbat de Tarragona.
Maqueta del recinte de culte imperial (temple d’August). Foto: Santi Grimau/Arquebisbat de Tarragona.

L’exposició està formada per més de 20 plafons, objectes arqueològics provinents del Museu Diocesà de Tarragona i exhumats a l’àrea de Catedral. També hi ha una maqueta a escala 1:200 del recinte de culte imperial (temple d’August), obra de Josep Maria Brull, Andreu Ximenis i Jordi-Lluís Rovira sota la direcció dels arqueòlegs per Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (MBT/ICAC) i Imma Teixell (ICAC). També s’exposa una altra maqueta de l’any 1955 amb el testimoni de les excavacions del jardí del claustre de la Catedral.

La mostra estarà oberta fins al 21 de gener de 2018, festivitat dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi. Està organitzada pel Museu Bíblic Tarraconense, l’ICAC i el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Museu Diocesà de Tarragona.

COMPARTEIX: