El cristianisme a l’antiguitat tardana, tema del 4t congrés Tarraco Biennal

Roda de premsa amb Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC), Andreu Muñoz (Museu Bíblic-ICAC) i Joan Josep Marca (Fundació Privada Mútua Catalana).

Ahir es va anunciar a Tarragona el tema del 4art Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal. Serà “El cristianisme a l’Antiguitat Tardana. Noves perspectives” i tindrà lloc al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili entre el 21 i el 24 de novembre del 2018.

El congrés serà alhora la 7a Reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica, que per primer cop se celebra a Tarragona. Investigadors d’arreu d’Europa hi presentaran les darreres troballes arqueològiques sobre els primers segles del cristianisme. L’objectiu és fer un estat de la qüestió i actualitzar els estudis i treballs desenvolupats durant la darrera dècada sobre la l’arqueologia hispànica paleocristiana entre el segle III i inicis del segle VIII.

La trobada es va presentar ahir al Museu Bíblic Tarraconense, en un acte en què de la mà de Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC) també es van fer  públiques les actes del 3er Congrés, dedicat al circ romà Tarragona el 2016: Actes de 3r Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic. La glòria del circ: curses de carros i competicions circenses, a cura de Jordi López (ICAC).

Van participar a l’acte l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el president de la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), Joan Josep Marca i el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros. Aquest darrer va pronunciar la conferència “El mar de Tarragona fa dos mil·lennis”. La presentació del 4art Congrés la va fer el catedràtic d’Arqueologia Cristiana de la Universitat de Barcelona (UB), Josep Maria Gurt.

D'esquerra a dreta, Joan Josep Marca, Jaume Pujol, Joandomènech Ros, Josep Guitart, Josep Maria Gurt i Joaquín Ruiz de Arbulo.
D’esquerra a dreta, Joan Josep Marca, Jaume Pujol, Joandomènech Ros, Josep Guitart, Josep Maria Gurt i Joaquín Ruiz de Arbulo.

L’organització tècnica del congrés recau en el comitè científic de la Tàrraco Biennal, format per la FPMC, la URV, la Generalitat de Catalunya, l’ICAC, l’Arquebisbat de Tarragona, la UB, el Museu d’Història de Tarragona (MHT), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT). Enguany s’hi han afegit, l’IEC i l’Ateneu Universitari Sant Pacià. També hi donen suport, com a patrocinadors, l’Ajuntament de Tarragona, el Port de Tarragona, la Diputació de Tarragona, FIATC i Repsol.

 

COMPARTEIX: