Trobat el temple del Fòrum romà de Llívia

Detall de la cel·la del temple.

Les excavacions d’aquests setembre i octubre al fòrum romà de Iulia Libica (Llívia, la Cerdanya) han confirmat un edifici de grans dimensions al centre del fòrum. Es tracta del temple situat sobre un pòdium de dos metres dins d’una gran plaça porticada i que presidia el fòrum.

L’Ajuntament de Llívia i l’equip d’arqueòlegs que dirigeix els treballs d’excavació, liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’ICAC, han presentat el 28 d’octubre els resultats obtinguts en la campanya.

Paviment i fragments d’estàtues

A l’interior de la cel·la del temple s’ha trobat paviment d’opus signinum rectangular davant d’un basament d’obra sobre el qual hi hauria l’estàtua de culte. A les parets es conserven restes de la decoració pintada. També ha aparegut un altre basament d’estàtua de granit.

Fragment d’escultura d'una mà.
Fragment d’escultura d’una mà.

Al costat del podi s’ha trobat un mur d’època tardoromana amb fragments de peces de marbre reutilitzades per construir. Alguns corresponen a estàtues monumentals, probablement de marbre de Carrara. Destaquen un tros de rostre en què s’aprecia l’ull i part del cabell, una mà de grans dimensions amb un anell, un bust amb els cabells ben conservats i la part inferior d’una toga o una túnica.

Segons els arqueòlegs les escultures són representacions de divinitats o emperadors divinitzats. En els propers mesos s’estudiaran per identificar la procedència del marbre i la correspondència iconogràfica dels personatges.

D'esquerra a dreta, Oriol Vicente (UAB), Maite Miró (Servei d'Arqueologia), Elias Nova (alcalde de Llívia), Josep Guitart i Jordi Guàrdia.
D’esquerra a dreta, Oriol Vicente (UAB), Joan Gómez Pallarès (ICAC), Maite Miró (Servei d’Arqueologia), Elias Nova (alcalde de Llívia), Josep Guitart i Jordi Guàrdia.

L’únic fòrum romà del Pirineu

El de Llívia és l’únic fòrum conegut ubicat en una vall pirinenca. La ciutat de Iulia Libica era la capital dels ceretans, poble que tenia el dret llatí i com a tal se’l va dotar d’un fòrum. Altres ciutats romanes properes en què hi ha documentats altres fòrums romans, com Lugdunum Covenarum (Sant Bertran de Comenge), estan situades ja al peu del Pirineu.

Vista general de l’excavació d’enguany.
Vista general de l’excavació d’enguany.

Excavacions des del 1996

Les excavacions es van iniciar fa vint anys deixant al descobert les restes d’aquest jaciment. En l’actualitat, l’excavació reiniciada el 2013 és part d’un projecte de recerca dirigit pel catedràtic de la UAB i investigador de l’ICAC, Josep Guitart, amb la participació de diversos investigadors i estudiants d’arqueologia de la UAB.

Els estudis i troballes de campanyes anteriors ja van demostrar que el fòrum es va abandonar en el segle III dC i els materials nobles es van reutilitzar. Trobem noves fases constructives que van fer ús de l’arquitectura original fins al segle VII dC.

El projecte ha estat possible gràcies a l’Ajuntament de Llívia, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i la Diputació de Girona. Les institucions preveuen bastir un projecte que permeti posar en relleu i aprofitar els valors arqueològics i monumentals d’aquest fòrum romà de Llívia.

Planta general del fòrum.
Planta general del fòrum.

Blog de les excavacions de Iulia Libica

Projecte “El fòrum de la ciutat romana de Iulia Libica (Llívia)”

“El fòrum confirma Llívia com a única ciutat romana del Pirineu” (entrevista a Josep Guitart i Jordi Guàrdia, 3/9/2014)

COMPARTEIX: