Romans a 1.000 metres d’alçada, a les muntanyes de Prades

Bales de fona romanes trobades als voltants de Tarragona.

Presència romana a 1.000 metres d’alçada, a les muntanyes de Prades, i testimonis del setge de Santes Creus (1809) i trinxeres de la Guerra Civil (1939). Aquests són els descobriments més destacables de les prospeccions arqueològiques que l’ICAC, en col·laboració amb la UB, ha realitzat en diversos punts del Camp de Tarragona i les Muntanyes de Prades al llarg del mes d’abril sota la direcció de Jordi López Vilar (ICAC), Jaume Noguera Guillén (UB) i Eduard Ble Gimeno (UB).

Part de l’equip prospectant al Rourell.
Part de l’equip prospectant al Rourell (Alt Camp).

L’objectiu era comprovar la presència de restes d’interès arqueològic en determinats punts militarment estratègics. I de fet s’han catalogat diversos jaciments, alguns de militars, des d’època romana fins a la Guerra Civil.

Destaca la troballa d’un petit jaciment romà, possiblement un punt de guaita, a les muntanyes de Prades, a 1.000 m d’alçada. S’hi han localitzat monedes de mitjan segle I aC i IV dC, que semblen indicar dos moments d’ocupació diferenciats. També d’època romana és alguna bala de fona aïllada trobada pels voltants de Tarragona.

Més abundoses han estat les troballes relacionades amb la Guerra del Francès. S’han recollit projectils a la zona de Pont de Goi, tot i que aquesta àrea ha patit molt l’acció dels espoliadors. És especialment interessant la documentació arqueològica del setge de Santes Creus (1809), amb nombroses bales a prop del monestir, georeferenciades amb GPS, cosa que permetrà fer-ne un mapa de dispersió i analitzar les trajectòries.

Projectils d’avantcàrrega procedents del voltants de Santes Creus.
Projectils d’avantcàrrega procedents del voltants de Santes Creus (Alt Camp).

Finalment, s’han documentat unes trinxeres de la Guerra Civil dalt d’un turó al terme de la Secuita, on s’ha recuperat nombrós material, beines i projectils encara per disparar. Tot plegat, prova de la resistència que tingué lloc en aquest punt el 15 de gener de 1939 davant l’avenç de les tropes franquistes.

Bales encara per disparar localitzades en unes trinxeres a la Secuita.
Bales encara per disparar localitzades en unes trinxeres a la Secuita (Tarragonès).

En aquests moments s’està netejant i classificant tot aquest material que sens dubte aportarà noves dades històriques, algunes de les quals, com les relacionades amb els conflictes d’època moderna, es podran contrastar amb la documentació escrita.

En els treballs arqueològics hi han participat 10 persones entre arqueòlegs, estudiants i col·laboradors i en total han prospectat uns 20 punts, alguns ja catalogats com jaciments, als municipis de Tarragona, el Catllar, Renau, la Secuita, Nulles, Aiguamúrcia, el Rourell, Valls, Alcover i altres de les muntanyes de Prades.

Prospeccions al voltant de la torre de Sant Simplici (Tarragona).
Prospeccions al voltant de la torre de Sant Simplici (Tarragona).

La intervenció ha comptat amb l’ajut econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Privada Mútua Catalana, i s’ha realitzat en el marc dels projectes de recerca “Guerra i conflicte al nord-est de la península Ibèrica en època romano-republicana” (UB) i Testimonis arqueològics de la segona guerra Púnica al Camp de Tarragona (ICAC).

COMPARTEIX: