Parlen dos participants a la primera Jornada de Joves Investigadors de l’ICAC

Xavier Gonzalo i Lourdes Moreno.

Entrevistem dos dels participants en la I Jornada de Joves Investigadors de l’ICAC (JJI-ICAC) el 30 de novembre del 2015 a l’Institut, l’estudiant del Màster en Arqueologia Clàssica Lourdes Moreno i el doctorand i investigador en formació de l’ICAC Xavier Gonzalo.

L’activitat, coordinada per Diana Gorostidi (URV-ICAC) i Jesús Carruesco (URV-ICAC), es va centrar en aquesta primera edició en “Fonts textuals i recerca arqueològica” i hi van prendre part 9 investigadors novells.

D'esquerra a dreta, Joana Zaragoza (URV), Jesús Carruesco (URV-ICAC), Joan Gómez Pallarès (director de l'ICAC) i Diana Gorostidi (URV-ICAC).
Acte de benvinguda, presentació i inauguració de la Jornada. D’esquerra a dreta, Joana Zaragoza (URV), Jesús Carruesco (URV-ICAC), Joan Gómez Pallarès (director de l’ICAC) i Diana Gorostidi (URV-ICAC).
Foto de grup, amb participants a la jornada i els coordinadors.
Foto de grup, amb participants a la jornada i els coordinadors.

Lourdes Moreno

Estudiant de 2n curs del Màster en Arqueologia Clàssica. Prepara el treball de fi de màster sobre la religió grega a Rhégion, dirigida per Jesús Carruesco (URV-ICAC).

Lourdes Moreno.
Lourdes Moreno.

Què vol dir per tu fer recerca?
Per a mi la recerca significa estar contínuament en formació al mateix temps que aportes noves informacions a les nostres àrees de coneixement.

Quina és la motivació principal per dedicar-te a investigar?
Me mou la curiositat, les ganes d’aprendre noves coses.

Quines dificultats tens com a investigador novell en l’àmbit de l’arqueologia clàssica?
Crec que l’accés a la informació és complicat, en les humanitats encara ens resistim una mica a la digitalització a l’accés obert a la informació i, sobretot quan hom ha de cercar en antigues publicacions, resulta un problema.

Quina importància té per tu participar en la primera JJI-ICAC?
Estic molt emocionada de participar-hi, crec que és una ocasió fantàstica per a conèixer altres investigadors de l’ICAC i comparar perspectives, mètodes, problemàtiques… i que els altres també et coneguin a tu i la teva feina que, qui sap, potser els pot resultar d’alguna utilitat.

Què et sembla el tema d’aquesta primera edició? Quins temes suggeriries per a futures edicions?
Per la meva formació filològica és un tema que me toca de primera mà i que trob que és molt interessant en la recerca arqueològica. Aquestes jornades ajudaran a donar visibilitat a un aspecte de l’arqueologia bàsic que moltes vegades es passa de llarg. Per properes edicions seria molt interessant tractar algun tema de noves tecnologies en l’arqueologia, car crec que hi ha moltes coses que no acaben d’introduir-se i en canvi a altres països estan a l’ordre del dia.

Xavier Gonzalo

Xavier Gonzalo és nvestigador en formació de l’ICAC, està enllestint la tesi “Dinàmiques en l’organització social i econòmica del territori de Tarragona entre els segles VI-X”, amb direcció de Josep M. Macias (ICAC) i Ramon Martí (UAB).

Xavier Gonzalo.
Xavier Gonzalo.

Què vol dir per tu fer recerca?
Fer recerca és fer ciència. En el nostre cas, és mirar de respondre preguntes que ens formulem sobre com van funcionar i es van organitzar societats passades, tant en qüestions globals com concretes.

Quina és la motivació principal per dedicar-te a investigar?
M’apassiona descobrir com s’han organitzat els humans en altres indrets i altres temps. Ajuda a entendre que el món actual no serà sempre així i que som nosaltres els que el construïm.

Quines dificultats tens com a investigador novell en l’àmbit de l’arqueologia clàssica?
Les mateixes que tenen molts investigadors en l’actualitat (manca de recursos, infraestructures…). En el meu cas, s’hi suma que la denegació d’un projecte de recerca arqueològica ha provocat que no pugui introduir dades arqueològiques de primera mà a la meva tesi.

Quina importància té per tu participar en la primera JJI-ICAC?
Sempre és un orgull poder contribuir a una iniciativa com aquesta, és important que els joves disposem d’espais de debat científic propi. Tot i que em semblaria encara millor si a poc a poc s’organitzés des dels mateixos joves investigadors.

Què et sembla el tema d’aquesta primera edició? Quins temes suggeriries per a futures edicions?
La temàtica d’enguany és molt útil, ja que els arqueòlegs que tractem societats productores de textos sovint oblidem la informació que aquestes fonts poden arribar a donar, que majoritàriament complementen l’arqueologia, més que no pas substituir-la. Per altres edicions, seria interessant tractar altres disciplines que poden complementar els estudis arqueològics.

COMPARTEIX: