L’ICAC col·labora en les prospeccions a l’àrea portuària de Tàrraco

Durant la roda de premsa, avui. Drets, d'esquerra a dreta, Josep M. Macias, Joan Gómez, Begoña Floria (consellera de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona) i Imma Teixell.

L’àrea portuària de Tarragona és l’objecte d’estudi del projecte de prospeccions geofísiques que porta a terme la Universitat de Southampton amb la col·laboració de l’ICAC i l’Ajuntament de Tarragona.

L’objectiu és obtenir la màxima informació sobre l’estructura i composició del subsòl dels carrers de la Part Baixa, i particularment la detecció de les estructures portuàries de la ciutat romana.

L’equip està integrat per Josep Maria Macias, investigador de l’ICAC, Imma Teixell, arqueòloga municipal i investigadora adscrita de l’ICAC, com a codirectors de les prospeccions geofísiques, i un equip multidisciplinari de prospecció de la University of Southampton encapçalats per Kristian Strutt.

L’actuació, iniciada a mitjans d’octubre i que es clou aquesta setmana, comprèn des de la plaça dels Carros fins a l’avinguda Vidal i Barraquer. S’hi ha fet estudis del subsòl amb georadar i tomografia de resistència elèctrica. Amb la informació recollida, s’han seleccionat dos punts per fer-hi una prova geotècnica que extraurà una mostra física dels sediments del port de fins a 15 metres de profunditat, d’època romana fins als nostres dies.

Prova de tomografia al carrer del Vapor.
Prova de tomografia al carrer del Vapor.

Els treballs formen part del projecte europeu Ports de la Mediterrània Romana (Portus Limen – Rome’s Mediterranean Ports), impulsat per la University of Southampton. Estudia un total de 30 ports mediterranis de rellevància durant l’època romana.

Els resultats a Tarragona permetran disposar d’una radiografia de la zona i conèixer el perfil i la fondària que tenia el port i així saber quin tipus de vaixells i activitats s’hi realitzaven i quin és el trànsit que s’establia entre els 30 ports romans. D’altra banda, la recerca permetrà tenir actualitzat el subsòl per a eventuals intervencions.

Segons el director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès, Tarragona participa en un dels projectes més importants que s’estan duent a terme a Europa en arqueologia i els seus resultats ampliaran el coneixement de l’evolució de la ciutat en els darrers segles.

Monogràfic sobre el projecte al programa de ràdio Toquem pedra (11/11/2015)

www.portuslimen.eu
kdstrutt.wordpress.com
@kdstrutt

COMPARTEIX: