Segona campanya de prospeccions al curs mitjà del riu Gaià a l’Alt Camp

 

 

Participants de les prospeccions a Vilabella.

El mes de desembre del 2013 es va dur a terme la segona campanya de prospeccions arqueològiques al curs mitjà del riu Gaià, en concret als municipis de Bràfim i Vilabella (Alt Camp), on s’han localitzat 23 jaciments inèdits.

 

Els treballs han estat dirigits sobre el terreny per l’investigador en formació de l’ICAC Joan Canela, i ha tingut el suport dels investigadors Jordi López Vilar (ICAC) i José Ignacio Fiz (URV/ICAC).

 

 

Fragments de ceràmica ibèrica en superfície a Vilabella (esquerra) i dipòsit d’opus signinum seccionat a Bràfim (dreta).

 

 

Aquesta ha estat la continuació de la primera campanya, que es va realitzar a finals del 2012 als pobles de Nulles i Puigpelat, de la mateixa comarca. Les dues primeres campanyes, que tenen l’objectiu d’estudiar el poblament protohistòric en aquesta àrea del Camp de Tarragona, han aportat resultats satisfactoris ja que han permès documentar 23 jaciments inèdits, que permetran comprendre millor l’evolució del poblament al llarg del període ibèric (VI-I aC).

 

Prospectant un camp erm a Bràfim.

 

 

Prospectant una vinya a Vilabella.

 

 

La recerca també obre nous interrogants, ja que no s’han pogut documentar assentaments de períodes cronològics anteriors (bronze final-primer ferro). La previsió és continuar treballant els propers anys en municipis situats en curs mitjà del Gaià, tant en la riba dreta com a la riba esquerra.

 

També s’està explorant la possibilitat d’intervenir arqueològicament en aquells jaciments que per les seves característiques poden aportar dades importants sobre el poblament protohistòric de la zona.

 

Participants en les prospeccions de Bràfim.

 

 

Han col·laborat en les dues campanyes un grup d’una desena de voluntaris, format per alumnes del màster en Arqueologia Clàssica de l’ICAC, investigadors en formació de l’ICAC i voluntaris vinculats al món de l’arqueologia. D’altra banda, totes dues campanyes han comptat amb el suport dels ajuntaments de Nulles i Puigpelat i de la Diputació de Tarragona.

 

 

 

 

Més informació


Entrevista a Joan Canela: “És difícil localitzar un campament de dues setmanes” (El Vallenc, 20/12/2013)

 

 

 

 

 

COMPARTEIX: