Bojos per l’arqueologia: anàlisi d’objectes arqueològics

 

 

 

 

 

Josep Maria Macias a la Catedral de Tarragona.

El dissabte 21 de juny el curs Bojos per l’arqueologia se centra en l’anàlisi d’objectes arqueològics. Josep Maria Macias, investigador de l’ICAC, és el responsable de l’activitat, que tindrà lloc a l’Institut.

 

La classe comptarà amb la presència del director de l’Institut, Joan Gómez Pallarès.

 

 

 

Descripció

 

El objectes recuperats durant les tasques d’excavació tenen un protagonisme cabdal en la interpretació dels jaciments.

 

A part de donar informació sobre la datació d’un jaciment, els objectes ceràmics, orgànics i metàl·lics transmeten informació addicional de gran importància sobre la vida quotidiana i les relacions comercials dels nostres avantpassats (com menjaven, com es vestien, com es divertien).

 

Durant la sessió pràctica, els alumnes adquiriran les bases per tal de poder descriure i classificar els materials arqueològics que s’obtenen amb més freqüència.

 

 

 

Restitució d’una estratigrafia arqueològica

del Museu Municipal de San Roque (Cadis).

 

Objectius

1. Observar i identificar la morfologia i la tipologia de diversos objectes recuperats en excavacions arqueològiques.

 

2. Conèixer les tipologies i classes ceràmiques; aprofundir en el seu ús i procedència.

 

Programa

 

10 a 12 hores: classe teòrica amb el suport de material audiovisual sobre la recuperació i anàlisi d’objectes arqueològics.

12 a 14 hores: classe pràctica que consistirà en la classificació i dibuix de diverses peces arqueològiques recuperades en excavacions.

 

Sessions anteriors a l’ICAC

 

-7 de juny: Arqueologia funerària, amb Judit Ciurana

– 24 de maig: Epigrafia i societat, amb Diana Gorostidi

– 10 de maig: Anàlisi de materials petris, amb Ana de Mesa

– 26 d’abril: Monogràfic sobre arquitectura, amb Serena Vinci

– 5 d’abril: Mètodes d’excavació i registre, amb Jordi López Vilar

 

 

Informació general

 

Bojos per l’Arqueologia! va començar a l’l’IPHES amb 6 sessions del 18 de gener al 29 de març. Les 6 últimes sessions, del 27 de setembre al 13 de desembre, es desenvoluparan a la seu de l l’ICRPC.

 

 

Bojos per l’Arqueologia! té l’objectiu de fomentar la vocació per l’arqueologia i la conservació i preservació del patrimoni cultural. El curs el promou per la Fundació Catalunya-La Pedrera es duran a terme a l’ICAC.

 

El programa l’organitzen l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

 

La iniciativa forma part de la proposta formativa Bojos per la ciència 2013 que promou la Fundació Catalunya-La Pedrera i que té com a objectiu apropar als escolars la recerca que es desenvolupa en els centres d’investigació de Catalunya.

 

 

COMPARTEIX: